Pe parcursul primelor trei luni ale anului, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat 20 de controale planificate, dar și inopinate asupra activității de întreprinzător în domeniul farmaceutic veterinar.

Publicat:04.04.2024, 10:58

În urma controalelor, au fost depistate neconformități ce contravin normelor legislative și cerințelor privind dotarea și exploatarea unităților autorizate pentru deținerea, distribuția și eliberarea medicamentelor de uz veterinar, după cum urmează:

„Achiziționarea, păstrarea și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar neînregistrate în Registrul de Stat al medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare;

Desfășurarea activității farmaceutice veterinare în locuri neautorizate și comercializarea cu amănuntul a medicamentelor de uz veterinar în unităţi de comercializare a hranei pentru animale (magazine zoo);

Comercializarea medicamentelor de uz veterinar în farmaciile veterinare, de alte persoane decât medicul veterinar;

Eliberarea medicamentelor de uz veterinar fără prescripții de la medicul veterinare;

Deținerea şi comercializarea în farmacii veterinare a medicamentelor de uz veterinar imunologice (vaccinuri).

Ca urmare a neconformităților depistate s-au aplicat prescripții, întocmindu-se planuri de remediere. Pentru încălcările grave au fost aplicate amenzi în valoare totală de 60 mii MDL”, informează ANSA.

Astfel, instituția atenționează că desfășurarea activităților farmaceutice veterinare în locuri neautorizate generează riscuri majore pentru sănătatea oamenilor și a animalelor.

Achiziționarea medicamentelor de uz veterinar se face doar în baza unei note de comandă în cazul fermelor de animale sau a prescripției veterinare în cazul exploatațiilor nonprofesionale, eliberate doar de către medicul veterinar.

Inspectorii ANSA vor continua controalele în scopul protejării sănătății umane și animale.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.