Ingrijorati, moldovenii au format cozi astazi in fata bancomatelor. Multi au mers sa scoata toti banii pe care ii au pe carduri. Oamenii se tem ca in contextul razboiului din Ucraina bancile s-ar putea inchide. Responsabilii de la banci insa, sustin ca lucreaza in regim normal si ca nu exista niciun pericol pentru Republica Moldova.

Ultimul update: 24.02.2022, 15:19 Publicat:24.02.2022, 15:12

Oamenii au facut astazi cozi in fata bancilor si a bancomatelor. Unii ne-au spus ca sunt ingrijorati de evenimentele din Ucraina si ca prefera sa tina banii cash acasa.

“Am si eu niste bani acolo si mi-i in grija. Vreau sa-i scot.

 -I-ati scos deja? 

Nu. Am comandat pe maine. -Sa mergeti sa-i scoateti, da? Ce o sa faceti cu ei? O sa-i pun la borcan acasa.”

“Dupa ce s-a intamplat cu bancile. Acum, cam stam ingrijorati. 

-Ati decis sa scoateti azi toti banii?

-Da. Cam toti cu care stau de vorba, cam toti sunt ingrijorati.” 

Parerile insa, sunt impartite. Multi cred ca nu exista niciun pericol si ca nu au de gand sa-si scoata banii din banci.

“Eu sper ca sistemul va lucra normal si cel putin poate nu atat de repede se vor bloca bancile, dar sa speram, nu vrem sa ne gandim la ceva rau.”

“Noi suntem o tara neutra si daca nu ne vom implica pentru unii sau pentru altii, dar sa ne ocupam de treburile noastre, atunci pe noi nimeni nu ne va atinge. Nu trebuie sa facem panica.”

Responsabilii de la banci ne-au spus ca au inregistrat astazi o crestere in privinta retragerii banilor si au indemnat oamenii sa nu intre in panica, intrucat banca lucreaza in regim normal.

Giorgi SHAGIDZE, PRESEDINTE BANCA: “De dimineata, noi am avut un numar suplimentar de clienti, dar acum deja parca s-a linistit situatia. Sistemul bancar din Moldova este foarte puternic si are suficiente rezerve pentru orice situatie. Daca cineva are nevoie sa scoata banii, lasa sa o faca, dar daca nu au nevoie sa nu o faca. Noi suntem deschisi, bancomatele lucreaza si filialele la fel.”

Cu un mesaj in acest sens au venit si cei de la Banca Nationala a Moldovei, care dau asigurari ca nu exista niciun pericol pentru sistemul bancar din tara noastra.

“In contextul evenimentelor din Ucraina, Banca Nationala a Moldovei (BNM) considera necesar sa aduca la cunostinta cetatenilor ca sectorul bancar al Republici Moldova ramane stabil, robust si rezilient. Acesta dispune de lichiditati suficiente care sa asigure continuitatea functionării sale in regim de lucru obisnuit.”

 

Sursa foto: PROTV.md