Creste numarul cazurilor noi de Covid in Moldova. In ultima saptamana s-au inregistrat peste o mie de infectari, cifra fiind de trei ori mai mare fata de luna trecuta. Unele spitale din tara au reintrodus restrictiile anticovid, astfel medicii si pacientii sunt obligati sa poarte masca de protectie in institutie. A crescut si numarul internarilor in randul copiilor si gravidelor. 

Publicat:05.07.2022, 21:56

Spitalul din Ialoveni a reintrodus restrictiile anticovid. Pacientii care intra in institutie sunt obligati sa poarte masca, sa isi masoare temperatura si sa isi dezinfecteze mainile. 

“Recunosc ca este un pic frustrant, dar e inevitabil, ar trebui sa ne conformam.”

“Nu va pot spune pentru ce si cum, pentru ca in tara noastra frumoasa, unii o poarta, iar altii nu.”

“Trebuie sa ne protejam pe noi insine, pentru ca nimeni nu ne va proteja.”

La intrare in spital, un angajat medical verifica daca toti oamenii poarta masca.

“Obligatoriu temperatura si prelucram mainile. 

Cum credeti daca dumneavoastra nu ati fi aici, oamenii ar face asta?

Nu, nu sunt pregatiti sa indeplineasca cerintele.”

Restrictiile au fost introduse dupa ce in sectia de Terapie, din cei 43 de pacienti, 21 au fost testati pozitiv la Covid. Cei cu forme usoare au fost externati pentru tratament la domiciliu, unii au fost transferati in alte sectii ale institutiei, iar bolnavii care au facut o forma grava a virusului au fost internati la spitalul Ministerului Sanatatii din capitala.

Dinu SARGU, DIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL IALOVENI: “Am fost nevoiti sa luam masuri, sa inchidem sectia temporar pentru a face dezinfectia si etuvarea materialului, se are in vedere lenjeria, pernele si tot ce este legat de prelucrarea materialului care este in saloane.”

Directorul institutiei sustine ca pana la internare, bolnavii au fost testati la Covid, 

insa simptomele la unii pacienti au aparut la cateva zile dupa spitalizare. In ultima perioada a crescut si numarul copiilor infectati cu coronavirus. La spitalul Municipal de Boli contagioase pentru Copii, in cele doua sectii reprofilate, sunt 60 de pacienti. 40 de copii si 20 de adulti. Printre bolnavi sunt si copii ucraineni.

Diana VLAD, MEDIC INFECTIONIST: “Avem 15 pacienti pana la varsta de un an, copii de varsta frageda. Avem un matur forma grava si un copil forma grava. Copil este pana la varsta de un an. Gravitatea este conditionata atat de afectarea pulmonara, cat si de patologii concomitente pe care le are copilul.”

Numarul de cazuri noi este in crestere si in randul gravidelor. La Maternitatea numarul 2 din capitala sunt internate 16 femei cu forme usoare si medii.

Tatiana GUTIUM, DIRECTORUL MATERNITATII NUMARUL 2 DIN CAPITALA: “Din ele avem doua cu forma medie in spre grava, dar sunt stabile, cu pneumonii, dependente de oxigen, celelalte sunt in forma usoara-medie. 80 la suta din femeile care se afla la noi cu Covid sunt nevaccinate, deci importanta vaccinului ramane a fi.” 

Autoritatile din sanatate anunta ca saptamana trecuta in tara noastra au fost inregistrate peste o mie de cazuri, fata de 400 cat erau acum doua saptamani. 

STATISTICA CAZURI COVID

27 iunie – 03 iulie 20 iunie – 26 iunie

1014 de cazuri 465 de cazuri 

Potrivit medicilor, asta se intampla pentru ca, in sezonul estival, moldovenii calatoresc in alte state, unde numarul de infectari este in crestere, cum ar fi Franta, Spania, Germania, Italia, Portugalia sau Grecia. Autoritatile de la Paris au recomandat cetatenilor sa poarte masca de protectie in transportul public si spatiile inchise, iar in Portugalia masca a devenit obligatorie in transportul in comun. In Grecia, cei care nu o poarta pot fi amendati cu 300 de euro.