Pensiile vor creste cu 15 la suta, si nu cu 30 cat e nivelul inflatiei, pentru ca mecanismul de indexare s-a modificat, iar in buget nu sunt bani suficienti. Declaratia a fost facuta de ministrul muncii si protectiei sociale dupa ce astazi guvernul a aprobat indexarea pensiilor. Expertii spun ca pensia ar trebui sa fie in jur de 40% din salariul mediu pe economie care este de peste 11 mii de lei.

Publicat:22.03.2023, 19:24

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE:„Suntem intr-o situatie destul de complicata. Deficitul in bugetul asigurarilor sociale este de peste 7 de miliarde de lei, ceea ce e aproximativ 30% din acest buget si am introdus cu derogare ca in acest an, indexarea sa se faca la nivelul incasarilor in acest buget pentru anul 2022, comparativ cu 2021.”

Asta desi pana acum, indexarea pensiei se facea avand la baza nivelul inflatiei. Expertii critica decizia luata de autoritati.

Viorel GIRBU, EXPERT ECONOMIC:„Aceasta indexare o vad ca pe un factor care va contribui la saracia populatiei, la cresterea ponderii populatiei care se afla sub limita saraciei. Anul trecut inflatia a fost de 30%, iar pensia, cel putin, trebuia sa acopere aceasta depreciere a valorii monedei nationale, cresterea costurilor de viata.”

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE:

„-Sunteti de acord ca aceasta indexare doar partial acopera inflatia si cresterea preturilor?
-Exact, pentru acest an este adevarat ca partial, dar daca ne uitam la cresterile din 2021 pana acum, atat pensia minima cat si pensia medie au crescut mult mai mult, comparativ cu inflatia. In 2023, pensionarii au o valoare a pensiei comparativ cu inflatia cumulativa pentru aceasta perioada. De ce? Pentru ca atat in 2021, cat si in 2022 au fost facute mai multe initiative pentru a creste pensia.”

Adrian LUPUSOR, EXPERT ECONOMIC:„Este o indexare pe masura capacitatilor bugetului in conditii de criza si de situatii, practic, fara precedent cu care se confrunta Republica Moldova. Intr-adevar, inflatia a fost mai mare decat coeficientul de indexare, dar noi trebuie sa intelegem ca discutam despre un an iesit din comun, un an extrem.”

Alexei Buzu spune ca daca gaura din bugetul asigurarilor sociale va fi acoperita, atunci autoritatile ar putea reveni la metoda obisnuita de indexare a pensiei.

Alexei BUZU, MINISTRUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE:Doar indexarea in acest an cu 15% a necesitat un suport financiar din partea bugetului financiar de 3 miliarde de lei. Pensia a crescut de doua ori mai mult, comparativ cu incasarile in venitul bugetului de asigurari sociale. Masurile pe care le-a implementat acest Guvern din 2021 pana acum au pastrat puterea de cumparare a pensiilor. Inflatia cumulativa din 2021 si 2022 a fost de 48%. Pensia medie a crescut in aceasta perioada cu 53%, iar pensia minima a crescut cu 92%.”

Viorel GIRBU, EXPERT ECONOMIC:„Autoritatile se pot juca si pot sa potriveasca legislatia asa cum le place lor, dar cert este ca pensia trebuie sa fie in jur de 40% din salariul mediu. Deci, daca nu vrem sa incurajam saracirea in randul persoanelor de varsta a treia, pensia trebuie sa fie mare.”

Pentru indexarea pensiilor cu 15 la suta, aprobata astazi de Guvern, din buget vor fi alocati peste 3 miliarde de lei.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „Asadar, de la 1 aprilie, pensia minima pentru limita de varsta va fi de putin peste 2600 de lei. Ceea ce este cu peste 340 de lei mai mult fata de ultima indexare. Tot cu 15 la suta va fi majorata si pensia care se ofera in cazul persoanelor cu dizabilitati.”

Cuantumul pensiei minime pentru limita de varsta

INDEXATA IN 2023: 2620,62 lei
INDEXATA IN 2022: 2278,80 lei 

CUANTUMUL PENSIEI MINIME DE DIZABILITATE 

1) in cazul unei dizabilitati severe –1965,47 lei;
2) in cazul unei dizabilitati accentuate – 1834,43 lei;
3) in cazul unei dizabilitati medii – 1310,31 lei.

Anul trecut, pensiile si prestatiile sociale s-au indexat cu circa 14 la suta. Potrivit legii, pensiile se indexeaza de doua ori pe an, in luna aprilie si octombrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508