Consiliul Superior al Procurorilor a revizuit regulamentul privind desfasurarea concursului pentru functia de procuror general si a facut mai multe modificari pentru ca sa nu mai fie discrepanta in evaluarea potentialilor candidati. Potrivit ministrului justitiei, noul concurs urmeaza sa fie anuntat la inceputul lunii aprilie, dupa ce va fi bine definitivat regulamentul.

Publicat:20.03.2024, 16:46

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: “Noi suntem preocupati de a gasi o formula reusita pentru a exclude acele situatii de deturnare a punctajului acordat in conditii egale tuturor candidatilor, atunci cand se noteaza cu discrepante majore. Am luat in consideratie propunerea de a stabili un prag minim pe care ar trebui sa il atinga eventualii candidati pentru functia de procuror general, deoarece acum regulamentul nu prevede un minim, de expemplu din o suta de puncte, sa atinga cel putin 70 pentru a fi considerat castigator.”

Potrivit ministrului justitiei, printre modificarile regulamentului privind desfasurarea concursului pentru functia de procuror general se numara si implementarea metodei mediana.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI:  “Asta ar insemna ca la calcularea votului se exclud extremele si se aplica votul majoritar aplicat pentru candidat, iar asta va exclude situatiile cand cineva va puncta cu nota 1, sa nu fie depunctat intentionat un anumit candidat. Totodata va asigura credibilitate mai mare.”

Potrivit ministrului justitiei, noul concurs pentru functia de procuror general urmeaza sa fie anuntat cel tarziu la inceputul lunii aprilie.

Veronica MIHAILOV-MORARU, MINISTRUL JUSTITIEI: “Noi ne-am dori foarte mult ca pana la sfarsitul lunii martie sa puntem definitiva si sa anuntam concursul. S-ar putea sa fie o diferenta de o saptamana-doua, dar nu mai tarziu de inceputul lunii aprilie.”

Concursul pentru functia de procuror general a fost anulat dupa ce, in urma probei interviului, in care a iesit invingator adjunctul Procuraturii Anticoruptie Octavian Iachimovschi, a fost depistata o discrepanta majora intre punctajele oferite de membrul CSP, Olesea Virlan, candidatului Ion Munteanu. Virlan a declarat ca i-a oferit, din greseala, 3,5 puncte in loc de 8,5. Ulterior aceasta a demisionat din functia de membru al CSP.