O plângere a unui cetățean italian, un dosar penal gestionat de Procuratura Anticorupție, reținerea unui om de afaceri, două scrisori anonime, remise și publicate de unele instituții de presă, un denunț și multe interese și acțiuni care nu au fost făcute publice de organele de drept, au precedat arestarea coproprietarului localurilor Andys și La Plăcinte și a altor patru persoane din anturajul acestuia.

Publicat:17.05.2019, 09:31

ZdG a consultat documente din dosar și a discutat cu mai multe persoane implicate pentru a stabili cronologia evenimentelor care au dus la reținerea omului de afaceri Andrei Tranga și a altor patru persoane, dar și la demisia șefului Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari.

Cum și când a început totul

14 februarie 2019. Atunci începe totul.Cetățeanul italian Paulo Gentilli depune o plângere la PA în care reclamă acțiunile lui Viorel Varzari, administratorul companiei „Molinart Grup”. La început de martie, procurorii anticorupție deschid dosar penal în baza plângerii, iar la 26 martie, Viorel Varzari este reținut și pus sub învinuire, fiindu-i aplicat un mandat de arestare pentru 30 de zile.

2 aprilie 2019. Valentin Plăcintă, reprezentantul „Molinart Grup”, se întâlnește cu Alexei Gajiu, administratorul companiei „Trabo-Plus, care gestionează localurile Andys și La Plăcinte. Gajiu i-ar fi cerut lui Plăcintă 200 de mii de euro, ca plată inițială, pentru a negocia adoptarea unor decizii favorabile în privința lui Viorel Varzari. Gajiu menționa că ar avea influență asupra unor persoane cu demnitate publică.

13 aprilie 2019. Nadejda Plăcintă, reprezentanta „Molinart Grup”, se întâlnește în Italia cu un cetățean italian, Paulo Gentilli, care i-ar fi cerut 500 de mii de euro pentru adoptarea unor decizii favorabile în dosarele ce-l vizează pe Varzari.

18 aprilie 2019. Ora 08.05. Mai multe instituții de presă și misiuni diplomatice primesc un email cu informații acuzatoare în adresa șefului PA, Viorel Morari. În mesaj se vorbește despre afacerile ascunse ale familiei Morari, despre presupuse indicații ale acestuia date altor procurori, dar și despre problemele cu legea pe care i le-ar fi creat unui om de afaceri din Dondușeni, raionul său de baștină.

În aceeași zi, scrisoarea ajunge la Viorel Morari, care îi cere procurorului general să investigheze informațiile, declarând că ele nu ar fi veridice și ar avea drept scop „intimidarea sa”. Tot atunci, Viorel Varzari s-ar fi întâlnit la Penitenciarului nr. 13 cu Vitalie Caldîba, avocatul său. Acesta ar fi pretins 30 de mii de euro, ca să-l elibereze din arest.

Concomitent, lui Viorel Varzari îi este schimbată măsura preventivă, din arest în izolator, în arest la domiciliu, acolo unde acesta se va afla cel puțin până la 18 mai, dacă măsura nu-i va fi prelungită.

Andrei Tranga a lansat afacerea Andy’s Pizza la sfârșitul anilor ‘90

Denunțul și flagrantul

23 aprilie 2019. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) deschide un dosar penal pentru „bănuiala rezonabilă de comitere a unei infracțiuni de trafic de influență”. În aceeași zi, procurorul general, la solicitarea PCCOCS, dispune ca dosarul să fie investigat anume de către această instituție, deși, conform competenței, asemenea infracțiuni sunt instrumentate de PA.

A doua zi, pe 24 aprilie 2019, Viorel Varzari este audiat de PCCOCS în incinta unui spital din Chișinău. Acesta reclamă acțiuni coruptibile, comise de avocatul său, Vitalie Caldîba, tot el, avocatul companiilor omului de afaceri Andrei Tranga și oferă detalii despre relația sa cu Tranga și Grigore Caramalac.


CITESTE MAIDEPARTE PE ZDG.MD