O femeie de 80 de ani in stare extrem grava a fost purtata dintr-un spital in altul. Aceasta a fost dusa de la Psihiatria din Orhei la Spitalul Raional, iar acolo, doctorii au refuzat sa o interneze. Familia a fost nevoita sa o duca inapoi la psihiatrie si sa cumpere un aparat de respiratie asistata. Intrebata despre acest caz, vicedirectoarea spitalului raional, s-a infuriat si nu ne-a oferit o explicatie clara. 

Publicat:05.07.2020, 19:20

Rudele femeii sustin ca aceasta a fost internata la Spitalul de Psihiatrie din Orhei acum trei saptamani, intre timp ea a facut febra si a ajuns in stare grava, asa ca au chemat ambulanta. Medicii de la urgenta au decis sa o duca la cea mai apropiata sectie de reanimare, la cea de la Spitalul din Orhei.  

Victoria, NEPOATA FEMEII:  “Acolo ne-au tinut pe scarile institutiei circa jumatate de ora, refuzandu-ne internarea, mi s-a invocat ca acesta a fost ordinul primit de la vicedirectoarea institutiei.”

Ulterior, pacienta a fost conectata la aparatul de oxigen din ambulanta si transportata inapoi in Spitalul de Psihiatrie din Orhei. Pentru ca institutia nu este dotata cu aparate de respiratie artificiala, rudele au fost nevoite sa procure unul.

Victoria, NEPOATA FEMEII: “Este o cheltuiala enorma pe care noi ne-am asumat-o, dat fiind faptul ca nu aveam o solutie la acel moment.  

-Cat a costat aparatul?

-25 mii de lei. Da, l-am cumparat intr-o zi, pentru ca exista posibilitatea de a fi luat in chirie, in conditiile in care este pandemie, a fost practic imposibil. Singura solutie era sa-l achizitionam personal.”

Directorul spitalului de psihiatrie, sustine ca, neavand conditii pentru tratamentul unui asemenea pacient, tine legatura cu colegii de la reanimare care ii spun ce trebuie sa faca.    

Gheorghe CORNEA, DIRECTORUL SPITALULUI DE PSIHIATRIE DIN ORHEI:  “Aici trebuia sa fie sectie specializata cu aparat special, reanimatolog, noi suntem psihiatri. Ne consultam cu reanimatologii din Orhei, eu ii spun parametri care sunt.”

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “Suntem la usa sectiei de internare a spitalului Raional din Orhei, aici nu ni s-a permis sa intram intrucat este regim de carantina, iar nimeni din administratie nu este de gasit.”

La telefon, vicedirectorul institutiei medicale ne-a spus ca pacienta nu are decat sa se trateze in institutia medicala unde a fost internata de la bun inceput.  

Elena PALANCIUC, VICEDIRECTORUL SPITALULUI RAIONAL DIN ORHEI: “Pacienta se trateaza la spitalul de psihiatrie si se trateaza acolo, ea nu poate sa se trateze la un spital care nu are conditii pentru pacienti psihiatrici. Si apelati la directorul spitalului de psihiatrie sa-si faca ordine la el in spital, si daca bolnava este de la psihiatrie, inseamna ca si rudele tebuie sa se controleze tot la psihiatru.”

Iar ofiterul de presa al Ministerului Sanatatii ne-a spus ca institutia pe care o reprezinta nu comenteaza acest caz pentru ca spitalul de la Orhei se afla in subordinea Consiliului Raional, insa nici aici nimeni nu ne-a raspuns la telefon pentru a ne explica de ce pacienta nu a fost internata.