Serghei Demcenco, director adjunct al Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), aflat in arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13 din Chisinau, nu a fost fotografiat asa cum prevede procedura standard atunci cand un detinut ajunge in penitenciar.

Publicat:23.02.2021, 16:43

ZdG a obtinut informatii din baza de date a sistemului administratiei penitenciare care demonstreaza faptul ca pozele lui Serghei Demcenco nu au fost introduse in sistemul informatic.

Potrivit surselor ZdG din interiorul ANP, Serghei Demcenco a fost plasat in aceeasi celula in care a fost detinut anterior fostul premier Vlad Filat, celula renovata, cu unitate sanitara proprie. Spre deosebire de Demcenco, Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18 – Branesti, aflat si el in arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13, a fost fotografiat.

Conform procedurii standard, atunci cand sunt adusi in penitenciar, detinutilor, inclusiv celor aflati in arest preventiv, li se iau amprentele si li se fac fotografii portret si din profil. Aceste informatii se pastreaza in baza de date a sistemului penitenciar chiar si dupa eliberarea detinutilor. Serghei Demcenco insa nu a fost fotografiat.

Captura foto din baza de date a sistemului penitenciar

Potrivit surselor ZdG, pe langa faptul ca nu a fost fotografiat, administratia inchisorii l-ar fi plasat pe Serghei Demcenco in celula nr. 127, cea in care a fost anterior detinut fostul premier Vlad Filat. Spre deosebire de restul celulelor, cea a lui Demcenco a fost renovata in perioada detinerii lui Filat si este dotata cu boiler si wc separat. Aceleasi surse ne-au comunicat ca Demcenco ar avea in posesie telefon mobil, desi acest lucru este interzis.

Citeste mai departe pe: ZDG.MD