Daca pepenele verde are o pata galbena pe el, dar si coada uscata, atunci puteti fi siguri ca este copt si dulce. Spun proprietarii de harbuzarii, care in aceasta perioada se bucura de cumparatori si, respectiv, au mult de lucru. Pana a ajunge la tarabe, fructul este crescut cu grija pe camp, iar gospodarii se jura ca nu folosesc nitrati. Pentru a verifica acest lucru, ANSA face inspectii, in aceste zile.
Pana ajung pe mesele oamenilor, drumul pepenilor verzi este lung. La inceput rasadul e crescut in sere si apoi cultivat in camp. Asa face si Mos Gheorghe din comuna Bacioi, care impreuna cu fiul sau creste pepeni verzi deja de cativa ani.
Stie cum sa depisteze daca pepenele verde este... rosu si dulce. Zi de zi, merge in camp si culege roada, care ajunge direct pe tarabe. In primul rand, va uitati la coada, spune barbatul. Daca este uscata, fructul este copt.
Al doilea semn este culoarea cojii. In cazul pepenilor galbeni este mai simplu, spune agricultorul. Trebuie sa aiba o culoare galbena aprinsa.
Un kilogram de pepene verde este vandut cu 5 lei, iar pepenele galben cu 10. Barbatul se plange ca in acest an a avut putina roada. Daca de regula, la un hectar poti strange 30 de tone de fructe, atunci barbatul spune ca a cules doar jumatate. Se bucura, insa, de cumparatori.
Suada KARKOUKI, REPORTER PROTV: "Daca il alegeti corect si mai aveti putin noroc, atunci o sa gasiti un pepene verde perfect. In cazul in care, pulpa este rosie si zaharoasa, atunci, cu siguranta, este si dulce.„
Sunt si cumparatori cu experienta, care greu pot fi dusi de nas. Stiu sa aleaga pepenii verzi nu doar dupa culoare si marime.
"Harbuzoaicele sunt mai lungi."
Comerciantii asigura ca nu folosesc nitrati si spun ca fructele care contin substante chimice au un gust amar. Cei de la ANSA sustin ca merg in inspectii.
Pana acum, cei de la ANSA au confiscat un lot de pepeni verzi de import, adusi din Ucraina, pentru depasirea normei de nistrati. Potrivit legislatiei din Moldova, agricultorii pot folosi nu mai mult de 60 de mililitri de nitrati per kilogram.