Fiti cu bagare de seama atunci cand vindeti un produs pe platformele de anunturi. O retea de escroci a facut pana acum sute de victime printr-o metoda pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa. Indivizii se dau drept clienti si le cer vanzatorilor datele cardurilor bancare, cu pretextul sa achite produsul. Este momentul in care vanzatorii in loc sa-si primeasca suma ceruta raman fara niciun lei pe card. Politia spune ce ar trebui sa faca cetatenii pentru a nu fi inselati.

Publicat:19.03.2023, 12:51

Acest barbat, care a cerut sa-i fie pastrat anonimatul, a scos la vanzare, pe un site de anunturi, un televizor. Imediat a fost contactat de un asa-zis cumparator. 

„Mi-a trimis pe Viber o fotografie cu mesajul meu si m-a intrebat daca mai este disponibil. I-am scris ca mai este si mi-a trimis un link si a zis ca nu este din Chisinau, de mai departe, si sa-i trimit produsul prin Nova Posta”.

Potentialul cumparator i-a spus barbatului sa completeze un formular, unde acesta a introdus numarul cardului, data de expirare si codul de siguranta de trei cifre.

„Adresa, numele, familia, asa cum trebuie de indeplinit atunci cand faci o cumparatura de pe internet. Am intrebat sotia daca cunoaste despre aceasta companie si mi-a spus ca da, e o companie mare care se ocupa de livrarea coletelor”.

Barbatul spune ca initial a introdus datele unui card pe care nu avea niciun leu.

„Ei mi-au zis sa incerc altul, caci acesta nu merge si am luat cardul sotiei si l-am pus, am pus toate datele care se cereau acolo si intr-un minut au disparut banii. A venit mesaj la telefon ca nu mai sunt banii in card.

-Cati bani aveati?

-2200 erau”.

Barbatul a mers la politie si a scris o plangere. Si acesta nu este singurul caz. Mihail este si el unul dintre patiti. A scos la vanzare, cu trei mii de lei, o consola de jocuri. Presupusul cumparator i-a confirmat ca vrea produsul, dupa care i-a propus ca livrarea sa fie facuta printr-un serviciu de transport care ar apartine intreprinderii de stat Posta Moldovei. Individul, care trebuia sa-i vireze banii, i-a cerut sa aiba pe card cel putin o mie de lei.

Mihail TIMOFTI, BARBAT INSELAT: „Mi-a transmis o programa in care era scris Posta Moldovei, cu logo-ul Posta Moldovei, am crezut ca e chiar site-ul lor si ca o sa vina curierul. Dupa ce am pus datele, mi-au cerut confirmarea si mi-au luat de pe card suma de 1500 de lei.//02:47 Politia a zis ca o sa incerce sa faca, sunt multe cazuri si nu s-a mai hotarat”.

Potrivit politiei, de la inceputul anului au fost inregistrate peste 150 astfel de plangeri.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „Am incercat si noi sa plasam un produs de vanzare pe site-ul de anunturi. Imediat ce l-am publicat, am primit un mesaj pe WhatsApp de la un potential cumparator. Acesta ne scrie ca nu este din Chisinau si ca ar putea sa ne achite produsul prin transferul banilor pe card, daca vom completa acest formular. Ulterior, produsul va fi preluat de un curier si livrat potentialului cumparator. Am telefonat persoana respectiva, insa nu ne-a raspuns la apeluri”.

Schema functioneaza de anul trecut, cand s-au inregistrate circa 700 de infractiuni de acest gen, in care au fost sustrasi bani de pe cardurile bancare in suma de peste 35 milioane de lei, spune politia.

Diana FETCO, SEF SECTIE COMUNICARE, INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI: „Toate cazurile sunt documentate de politie si se acumuleaza materialul probatoriu pentru identificarea, dar si pedepsirea faptasilor”.

Si administratorii site-ului de anunturi spun ca au nenumarate plangeri de acest gen si ca incearca sa-i blocheze pe utilizatorii suspecti. Acestia ii atentioneaza pe oameni ca, de cele mai multe ori, escrocii muta discutia de pe mesageria site-ului pe whatsapp sau prin sms, scapand astfel de mecanismele de control ale platformei. 

Cristian BALA, SEFUL DEPARTAMENTULUI DE PRODUCTIE: „Cum noi luptam cu acest fenomen?! In primul rand, utilizatorii ne ajuta, avem butonul depune o plangere, unde cetatenii pot spune ca au fost inselati. Daca in discutiile de pe site cineva va transmite un link straniu, vei fi notificat sa fiti atenti si sa nu accesati, fiind un link dubios”.

Politia recomanda cetatenilor sa nu ofere nimanui datele cardului bancar.

Diana FETCO, SEF SECTIE COMUNICARE, INSPECTORATUL GENERAL AL POLITIEI: „Angajatii bancilor detin absolut toate informatiile persoanelor, niciodata un angajat al bancii nu o sa telefoneze sau nu o sa scrie un mesaj in care sa ceara datele persoanei. Nu lasati niciodata ca cineva sa va copieze datele sau sa va fotografieze, lasand la vedere datele de pe el”.

Oamenii legii recomanda cetatenilor sa verifice periodic extrasul de cont, iar daca apar tranzactii suspecte sa se adreseze bancii comerciale sau politiei. Si cei de la Posta Moldovei spun ca de la inceputul anului au primit peste 100 de plangeri de la cetateni care ca au completat datele cardului bancar pe un site asemanator cu cel al intreprinderii de stat.

Victor TVERDOHLEB, SEFUL DIRECTIEI TEHNOLOGII INFORMATIONALE, POSTA MOLDOVEI: „In ultima perioada s-au intensificat tentativele de accesare frauduloasa a datelor de pe cardurile bancare, astfel, prin intermediul atat a site-urilor fictive, cu design asemanator a intreprinderii de stat Posta Moldovei, cat si a SMS-urilor, clientilor li se propune sa achite serviciile de curierat. Posta Moldovei nu participa la tranzactii de acest gen si nu solicita datele cardurilor bancare pentru achitarea anumitor servicii”.

Atat cei de la Posta Moldovei, cat si de la Nova Poshta – compania ucraineana care ofera servicii de livrare rapida, ne-au spus ca colaboreaza cu politia pentru a-i identifica pe faptasi.

Victor TVERDOHLEB, SEFUL DIRECTIEI TEHNOLOGII INFORMATIONALE, POSTA MOLDOVEI: „Nu tastati datele de autentificare pe o adresa fara prefixul https, nu completati datele Dvs. personale pe pagini web sau formulare online, decat doar in cazurile in care sunteti convinsi ca nu vor fi folositi in scopurile frauduloase”.

Oamenii legii spun ca de la inceputul anului o persoana a fost retinuta, fiind banuita ca ar fi pus la cale o de schema de escrocherie in mediul online. Banuitul risca de la 2 pana la 15 ani de inchisoare.