Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea lui Gheorghe Balan de a fi repus in functia de judecator. Hotararea va fi expediata presedintelui tarii pentru emiterea decretului, transmite IPN.

Publicat:24.09.2019, 15:37

In sedinta de astazi, presedintele interimar al CSM, Dorel Musteata, a precizat ca Gheorghe Balan a fost eliberat din functie anul trecut, invocandu-i-se comiterea unei abateri disciplinare. Curtea de Apel a admis cererea de chemare in judecata depusa de fostul magistrar, iar hotararea CSM prin care a fost eliberat din functie a fost anulata, constatandu-se ca nu a fost comisa abaterea disciplinara.

Dosarul disciplinar pe numele lui Gheorghe Balan a fost pornit, anul trecut, in baza unei sesizari a Serviciului de Informatii si Securitate, care a dat curs unei plangeri depuse de un grup de consilieri si primarul din satul Puhaceni, localitatea de bastina a sotiei judecatorului. Acestia au invocat ca magistratul ar fi participat la adunarile organizatiei teritoriale a Platformei DA.

Gheorghe Balan s-a remarcat in ultimii ani pentru criticile dure la adresa sistemului judecatoresc. In cadrul Adunarii Generale a Judecatorilor din martie 2017, a tinut un discurs dur despre derapajele din ultimul timp din justitie. Acesta s-a implicat si in alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, candidand in circumscriptia uninominala Anenii Noi, din partea Blocului ACUM, insa nu a reusit sa obtina mandatul de deputat.

In prezent, exercita interimatul functiei de sef al Inspectoratului General al Politiei, fiind numit in functie de ministrul afacerilor interne, Andrei Nastase.

Sursa: