Curtea Universitatii de Stat Alecu Russo din Balți a devenit scena unei crime. La fața locului au venit experți criminalistici care au documentat cauzele și circumstanțele decesului unei persoane. Din fericire nu este vorba despre o tragedie, ci despre o oră practică la care au participat stundenții de la facultatea de drept. Tinerii au urmărit cu mare atenție profesioniștii și au aplicat teoria pe care au studiat-o.

Publicat:04.04.2024, 17:40

Așa-zisu cadavru se afla în campusul universității Alecu Russo din Balți. Cauzele și împrejurările decesului au fost documentate.

-Dat fiind faptul că suprafața este nisipoasă, cu ajutorul lacului special, fixator, urma e fixată.

Acest tablou face parte dintr-o oră practică de criminalistică pregătită pentru studenții facultătii de drept.

- Am avut câteva ore teoretice, însă oarecum este mai interesant să vezi în practică momentele de cercetare la fața locului, cum se iau urmele, cu se depistează, toate modalitățile pe care ei le pun în practică. Consider că astfel de activități ar fi foarte benefice pentru studenți.

-A fost o lecție foarte interesantă. Am aflat multe lucruri noi. Sunt sigur că exact prin așa metode, în viitor, când vom îmbrățișa o profesie, aceste lucruri ne vor fi de folos

-Asemenea ore publice permit ca în aspect practic să fie aplicate acele nuanțte teoretice pe care noi le studiem la ore și seminare. 

- Noi am acumulat experiență la capitolul amprente, urmele unei infracțiuni.

În cadrul aceste ore, studenții au urmărit cu mare atenție actiunile specialiștilor și au aplicat tot ce au învățat timp de două luni în sălile de curs.

 Alexei MITRINIUC, EXPERT CRIMINALIST: Am participat la o oră practică cu genericul: Cercetarea la fața locului și administrarea probelor în infracțiunile cu aplicarea armelor de foc. Am încercat să le arătăm studenților cum se prelevează probele ADN, urmele papilare, cum se ridică armele de foc, tub, cartușele. Am ridicat o urmă de încălțăminte prin metoda mulajului de ghips.”

Vitalie RUSU, DECANUL FACULTĂȚII DE DREPT, UNIVERSITATEA DE STAT „ALECU RUSSO”: „Este o contribuție substanțială la dezvoltarea acelor aptitudini practice, abilități practice, posibilități de care au nevoie studenții pentru ca ulterior să se regăsească ca specialiști și să activeze în cadrul Centurlui tehnico-criminalistic și expertize judiciare nord. Este o activitate montorizată și de Inspectoratul General al Poliției, care de fiecare dată ne-a autorizat aceste demersuri.”

Ina ODINOKAIA, ȘEFA CATEDREI DE DREPT, UNIVERSITATEA DE STAT „ALECU RUSSO”:  „Toate etapele au fost prezentate, ca studenții să vadă cum aceasta se realizează și nu în ultimul rând pentru a scoate în evidență și de a promova și profesia de expert criminalist. De multe ori se spune că învățământul în Republica Moldova este foarte teoretizat, ceea ce facem noi acum este de a păși, de a stabili puncte între teorie și practică. Ca să le fie interesant.”

Criminalistica este o ramură a științei judiciare care se ocupă cu investigarea infracțiunilor.