Femeile din Serviciului Protectie si Paza de Stat sunt tot mai solicitate in garda de corp a sefului statului. Asta se intampla in special de cand Republica Moldova este condusa de Maia Sandu. Oficialii de la SPPS spun ca asa o cere in special protocolul. In aceste conditii si antrenamentul femeilor boduguard este intens. Acesta include luptele corp la corp, tirul cu arma si crearea unor situatii exceptionale in care trebuie sa intervina. O echipa protv a urmarit cum arata antrenamentele speciale ale femeilor care ii ofera protectie Maiei Sandu, prima femeie presedinte din istoria Republicii Moldova.

Publicat:23.05.2021, 20:51

Elena Bernevec are 25 de ani. Face atletism, in special sarituri in inaltime, de la 10 ani. Ziua de munca incepe la ora 6 dimineata. Nu este casatorita. Ii place lectura si plimbarile. De trei ani este ofiter al Serviciului Protectie si Paza de Stat.

Natalia Repesco are 28 ani. Face sport de contact de 14 ani. Este campioana Europeana la sambo si spune ca stie sa se apere in caz de pericol. Este foarte matinala. Nu este casatorita, iar timpul liber si-l petrece cu familia si prietenii. A devenit ofiter SPPS acum trei ani.

Cele doua tinere sunt angajatele SPPS care pot fi vazute foarte des in preajma Maiei Sandu, prima femeie presedinte din istoria Republicii Moldova. Delicate, linistite, acestea par sa se transforme subit cand intra in sala de antrenament. Pentru a fi mereu in forma, e nevoie de multa munca, spun ele.

Daniela ANDREEV, REPORTER PRO TV: „In zilele cand nu sunt la serviciu, Natalia si Elena pot fi gasite aici, in sala de forta. Fetele petrec la antrenamentul care cuprinde pregatirea fizica si cea psihologica, dar si diferite tehnici de interventie in situatii de risc, aproximativ jumatete de zi.”

Nu exista nicio deosebire intre anterenamentele si cele ale colegilor barbati din SPPS, explica antrenorul celor doua.

Tudor BUZU, ANTRENOR:  Un bodygard fie el de gen masculin, fie de gen feminin, trebuie sa aiba o pregatire excelenta. Fetele la noi practica acelasi sport ca si baietii si nu sunt cu nimic mai slabe.”

Elena si-a dorit sa fie politista de mica, iar visul i s-a indeplinit acum cu varf si indesat.

Elena BERNEVEC, OFITER SPPS: „Este o responsabilitate enorma, este destul de dificil, dar nu este imposibil.”

Ca imposibilul sa devina posibil, o garda de coprp este ajutata si de echipamentul din dotare, pe care un om din multime nu are cum sa-l vada sub sacoul calcat si apretat perfect. Natalia a acceptat sa-l arate la camera.

Natalia REPESCO, OFITER SPPS: „Echipamentul contine un toc pentru arma, o lanterna, avem cutit multifunctional, avem inca un toc pentru incarcator, unul pentru statia radio. Dar cand sunt niste manifestatii mai mari desigur ea se completeaza. Luand in consideratie ca este foarte grea noi mai scoatem pentru ca ajunge sa cantareasca 3 kg si pentru spate e foarte greu.”

Cum era de asteptat, nu le lipseste niciodata arma pe care au invatat sa o manuiasca in diferite situatii care se pot produce in timpul misiunii. Iata un exemplu.

 Natalia REPESCO, OFITER SPPS: „- Ce inseamna pentru tine sa fii paza de corp a presedintelui tarii? 

- Responsabilitate in primul rand, onoare, devotament si desigur o mandrie.”

Garzile de corp au un limbaj codificat, insa femeile din garda de corp a Maiei Sandu se inteleg si din priviri. In situatii de criza este un element important care poate face diferenta.

In afara de Natalia si Elena, implicate in protectia Maiei Sandu, in serviciul SPPS sunt in total 45 de femei care asigura protectia persoanelor importante in stat.