Agricultorii din tara protesteaza deoarece preturile la productia agricola in acest an a scazut de doua ori, fata de anul trecut. De la 28% la porumb, pana la 53,7% la floarea soarelui, potrivit analizelor expertului economic Veaceslav Ionita.

Ultimul update: 23.11.2023, 09:57 Publicat:23.11.2023, 09:50

„Priviti cu atentie evolutia pretului la grau, care costa astazi 2,55 lei/kg similar cu anul 2019. Acum imaginativa cu cat au crescut din 2019 costurile de productie si veti intelege toata drama prin care trec acum agricultorii. Fertilizantii de atunci sau scumpit de 3-4 ori, costurile cu forta de munca a crescut de 1,7 ori, motorina e mai scumpa de 1,5 ori. Deci ai o crestere de circa 2 ori a costurilor de productie, iar preturile au ramas aceleasi ca si-n 2019. In acest an agricultorii suporta pierderi colosale, presupun ca sunt incomparabile cu orice alta perioada. Iata si motivul protestelor”, explica Ionita. 

Ieri, zeci de fermieri din tara si-au scos astazi tehnica agricola si se indreapta spre capitala pentru a protesta. Acestia spun ca organizeaza protestul masiv pentru ca foarte multi producatorii agricoli sunt la limita falimentului si disperarii si nu au alta iesire. 

La data de 15 noiembrie, Asociatia Forta Fermierilor si Federatia Nationala a Fermierilor a anunta ca pe data de 22 noiembrie, agricultorii vor iesi la un protest masiv. Fermierii din mai multe raioane vor veni cu tehnica agricola la Chisinau. Acestia isi cer scuze de la locuitorii capitalei pentru anumite incomoditati, insa spun ca foarte multi producatorii agricoli sunt la limita falimentului si disperarii si nu au alta iesire.

La data de 19 septembrie, membrii Asociatiei Forta Fermierilor au cerut urgent sa fie interzis importul de floarea soarelui in Republica Moldova cel putin pana la 31 decembrie 2023. In caz contrar, agricultorii au anuntat ca vor iesi din nou la proteste. Asta, dupa ce fermierii sunt impusi sa comercializeze floarea soarelui mult sub pretul de cost din cauza importurilor floarei soarelui din Ucraina.

La mijlocul lunii iunie, agricultorii au ajuns cu tractoarele in Piata Marii Adunari Nationale. Acestia au claxonat cateva zile si au facut marsuri prin capitala cu tehnica agricola. Fermierii au inaintat mai multe revendicari catre Guvern, printre care alocarea compensatiilor costurilor de producere de 3000 de lei per hectar pentru culturile agricole din prima grupa, rambursarea TVA si introducerea restrictiilor de import a cerealelor din Ucraina.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.