Purtatul mastii, inclusiv in spatiile publice deschise, este o masura obligatorie in municipiul Chisinau. Autoritatile indeamna populatia sa fie responsabila. Contactat de IPN, secretarul interimar al Comisiei extraordinare de sanatate publica a municipiului Chisinau, Boris Gilca, a spus ca organele de forta vor monitoriza respectarea masurii si, dupa caz, persoanele fara masca vor fi atentionate sau li se vor aplica amenzi.

Publicat:21.11.2020, 14:58

Dispozitia Comisiei a intrat in vigoare la momentul emiteri, 20 noiembrie. Boris Gilca spera ca oamenii vor fi solidari si vor respecta reguli simple care pot salva vieti.

Secretarul interimar al Comisiei a mai spus ca hotararea nu specifica daca si copiii trebuie sa poarte masca, urmand ca specialistii in sanatate publica sa faca precizari pe acest subiect. Cert este ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda purtatul mastilor si copiilor, de la 5 ani. In opinia sa, purtatul mastii de catre copil depinde si de decizia parintilor, care trebuie sa educe cu propriul exemplu.

Faptul ca multa lume nu s-a conformat si astazi nu toti poarta masca in spatii deschise „este o iresponsabilitate”, considera Boris Gilca. Potrivit lui, purtarea mastilor de catre toata populatia, in China si Coreea de Sud, a dus la diminuarea si eliminarea completa a pandemiei COVID-19.

„Masca devine un atribut indispensabil al vietii noaste, ca si haina de pe corp, ca si manusile iarna, ca sa protejam mainile. Acelasi lucru se intampla si acum. Ca sa ne protejam pe noi, pe cei dragi, nu numai de infectie, dar de multe ori si de decese, noi trebuie sa purtam masca”, a adaugat el.

Deocamdata, regula care obliga purtatul mastilor si in spatii publice deschise se aplica doar pe teritoriul municipiului Chisinau.