De mai bine de doua saptamani, sute de pesti morti plutesc deasupra unui lac din Edinet. Oamenii care locuiesc in preajma spun ca mirosul este insuportabil, iar vina o dau pe o intreprindere municipala, care a fi evacuat in lac ape reziduale. Autoritatile locale neaga acuzatiile.

Publicat:21.11.2020, 16:03

Ruslan Panzaru este un agent economic din localitate care a gestionat acest lac pentru o perioada de timp. A renuntat insa de curand deoarece inregistra pierderi mari. Pestii piereau constant, iar de vina ar fi autoritatile locale, spune barbatul.  

Ruslan PINZARU, AGENT ECONOMIC: „Eu m-am adresat la Ecologie, la Politie, la Procuratura, la Primarie si mi-a venit raspuns precum ca in apa nu este nimic si totul este perfect.”  

Ruslan Pinzaru spune ca acum 10 ani, cand statia de epurare din localitate nu functiona, apele reziduale ai unei intreprinderi municipale au fost evacuate in lac, iar asta a dus la poluarea acestuia. Un muncitor de la statia de epurare ne-a recunoscut ca atunci se efectuau lucrari de schimbare a retelei de canalizare, asa ca municipalitatea a fost nevoita sa evacueze apa menajera in lac. Acum, din cauza ca iazul nu are un sistem de scurgere, apa a inceput sa se bahleasca.

Tudor BRADU, MUNICTOR AL STATIEI DE POPMARE A APEI: “Noi cand am schimbat retelele, nu am pompat o saptamana si am revarsat totul in iaz. Nu aveam alta solutie. El (pestele) pere ca apa se bahleste”

Locuitorii din preajma iazului spun ca apa are un miros greu de suportat. Potrivit lor, si unii localnici arunca deseuri in iaz.

„Sa va spun cinstit, de pe malul iazului oamenii arunca murdarie in iaz. /00:50 El nu are scurgere normala si stim foarte bine ca daca nu are aceasta scurgere, apa se bahleste.”

„Era iazul curat si era peste. Lumea prindea peste, dar acum, cred ca murdaria vine de la statiile de epurare.”

Cei de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului ne-au spus ca nu vor lua masuri deoarece ultimul gestionar al lacului nu a avut grija sa il curete la timp.

„Beneficiar este domnul Ruslan Pinzaru, el l-a luat in gestiune, el duce raspunderea in fata legii si de tot ce e legat de arenda bazinului acvatic. El este dator sa faca toate investigatiile.”

Primarul orasului Edinet spune ca apa reziduala din oras nu ajunge in lac, ci la statia de epurare din apropiere, situata in orasul Cupcini. El crede ca aceste acuzatii sunt doar o schema a asociatiei piscicole din Edinet, care vrea sa oblige primaria sa curete lacul.

Constantin COJOCARU, PRIMARUL OR. EDINET: “Ei vor intentionat ca noi sa pompam apa din lac pentru a innoi oxigenul in apa, ca lor le trebuie pentru retea. Ei intorc lucrurile invers, precum ca apa e murdara. Iazul nu este a lor, este a primariei.”  

Reprezentantii asociatiei piscicole nu au fost de gasit pentru un comentariu. Pestii morti inca nu au fost evacuati din lac.