Efervescent, de o culoare cristalina si plin de aroma florilor, asa se descrie mied, o bautura care are la baza miere si care a fost reinventata de un somelier din capitala. Mied-ul este o bautura straveche spune el, insa a lucrat la reteta, a imbunatatit-o, iar acum ii creste popularitatea la noi in tara. Autorul vrea ca produsul lui sa treaca granita si munceste pentru succesul dorit. 

Publicat:18.07.2021, 18:12

In pandemie, ideile lui Mihai Druta au curs la fel ca acest efervescent in pahar, asta pentru ca a readus pe piata, o bautura straveche, a zeilor - Mied. 

"Pentru a face mai usor copii, putem spune ca bautura este un afrodiziac."

Mihai DRUTA, SOMELIER:"Vine de la slavi. De la vikingi, fabricata din miere. Bautura pierde din teren, in fata fiind vinul, dar acum isi castiga teren."

Mihai a gustat mied intr-o excursie la un apicultor, iar experienta a fost un imbold ca sa creeze un efervescent. Barbatul spune ca de mare ajutor i-a fost fiul. 

"El se mandreste, zice mereu “Tata daca nu eram eu, stateam acasa, nu mai ajungeai sa faci acest lucru!” 

Proiectul a continuat tot in sanul familiei, alaturi de tatal lui Mihai, care este vinificator si un apropiat al familii. Au aduagat bauturii putin farmec francez, drojdie din Franta, miere de calitate si apa.

Mihai DRUTA, SOMELIER:"Folosim mierea de salcam, poliflora, pentru a obtine o calitate a bauturii. In martie am inceput sa fac teste, utilaj. Este un produs pur, avem si certificat de conformitate."

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV:“Efervescentul are o culoare cristalina cu nuante stralucitoare verzui. La gust acesta ascunde un joc de arome dintre flori de camp, propolis, ceara si miere.”

Mihai a explorat gustul mied-ului in Romania, Ucraina, Cehia si spune ca se mandreste cu varianta sa. Vara inspiratia a prins culoarea roz pentru sommelier care a dat viata unui mied roze, mai dulce decat cel traditional.

Mihai DRUTA, SOMELIER:“Am adaugat acolo petale de trandafir uscat, atunci cand fermenteaza. Si arome mai particulare de trandafiri."

Nu a vrut sa imbutelieze bautura la fel ca sticlele de spumant, asa ca i-a gasit niste capace mai deosebite. Am folosit niste capace mai slabe, nu au rezistat presiunii. Toti care vad aceste sticle sunt obisnuiti cu apace de pluta, noi am mers pe capace mai usor de deschis."

Bautura este una slab alcoolica, iar de cele mai multe ori e intalnita la festivaluri, ne-a povestit un turist din Germania, care a ramas susprins de licoarea lui Mihai.

"Este usor, are multe bule si nu este dulce. De regule mied-ul e foarte dulce. In Germania e mai mult o bautura de Craciun. In SUA nu e foarte populara, la festivaluri medievale e servita."

Mihai DRUTA, SOMELIER:"Produsul Mied este doar varful unui iceberg, de fapt avem gospodarii, fermieri, care produc aceasta miere. Nu putem fi indiferenti fata de problemele lor. Noi nu afisam aceasta problema dar de fapt avem o scadere a populatiei albinele."