De Sfantul Vasile credinciosii au mers astazi la slujbe si s-au rugat pentru bunastare. Si pentru ca multi sarbatoresc Anul Nou pe stil vechi, la o biserica din Ialoveni preotul i-a semanat pe enoriasi, urandu-le belsug si sanatate. 

Publicat:14.01.2021, 20:54

Biserica din satul Rusestii Noi, Ialoveni, a fost plina astazi de enoriasi. Matusa Zinaida a venit la biserica, asa cum o face in fiecare an in aceasta zi. Traditional, inainte de a participa la slujba, i-a semanat pe cei care i-a intalnit in curtea lacasului.

Femeia ne-a spus ca fiul si nepotul sau poarta numele Vasile si ca mereu se pregateste de aceasta sarbatoare. A copt colaci si a pregatit bomboane pentru semanatori si uratori, insa ne-a spus ca nimeni nu a trecut pe la ea.

“Cum mergeam noi cu semanatul, nu mai merg acum copiii. Pe toata strada mergeam, ne duceam la rude si ce iti dadea, aceea luai, unul o nuca, altul putin zahar, dar acum le dai ce le-ai da, dar daca nu vin.

-Au fost putini uratori ieri?

-Deloc nu au fost, niciunul.”

Iar aceasta femeie a venit la slujba pentru a-l pomeni pe fratele sau Vasile, care a decedat.

 “Am avut, dar s-a dus din viata. Vasile, fratele. 

-Cum v-ati pregatit astazi?

-Asteptam semanatorii sa vina, si ieri au fost.

Preotul din Rusesti i-a indemnat pe enoriasi sa fie mai buni si sa aiba grija de sanatatea lor.

Anatolie STAFANOV, PAROHUL BISERICII DIN RUSESTII NOI: “Astazi sarbatorim Sfantul Vasile si Anul Nou. Apoi vom sarbatori maine, inaintea praznuirii bobotezei si a sfantului Ion. Va dorim multa sanatate, probabil ca anul acesta toti am inteles ce inseamna sanatate si ne-am dat seama ca trebuie sa o pretuim.”

Ulterior, preotul i-a semanat pe enoriasii veniti la slujba si le-a cantat.

Dupa slujba, multi dintre credinciosi au mers acasa ca sa sarbatoreasca, impreuna cu cei dragi. In tara noastra, aproape 60 de mii de persoane isi celebreaza astazi ziua numelui. Totodata, astazi se sarbatoreste si Sfanta Emilia, care este mama sfantului Vasile cel Mare.