Decizia prin care judecatoria din Straseni interzice sa fie efectuate controale la cariera de piatra de la Micauti este abuziva si ilegala. Este pozitia sefului comisiei parlamentare de ancheta. Deputatul Nicolae Ciubuc sustine ca acolo s-au depistat nereguli care ar fi prejudiciat statul cu 700 de milioane de lei. Administratorul intreprinderii nu a fost de gasit, iar responsabilii de la judecatorie au refuzat sa comenteze subiectul. 

Publicat:10.02.2021, 18:39

Nicolae CIUBUC, DEPUTAT PD: „S-au constatat mai multe incalcari. Incalcari legate de modul de exploatare sau de extragere a zacamintelor. Practic a fost o diferenta exorbitanta e vorba de 1,4 milione metri cubi de zacaminte ca diferenta dintre ceea e a declarat aceasta intreprindere si real cat a fost extras, iar ca rezultat al acestei diferente, valoarea prejudiciului cauzat constituie 684 de milioane de lei.”

Totodata, aceasta intreprindere ar extrage ilegal zacaminte si de pe aproximativ 20 de hectare de teren agricol care nu ii apartine, cauzand inca peste 2 milioane de lei, sustine Ciubuc, care este si presedintele Comisiei parlamentare de ancheta privind modul de exploatare a substantelor minerale utile.

Nicolae CIUBUC, DEPUTAT PD: „Este o suma extrem de mare. Daca sa facem analogii, ar reprezenta 2 funduri de Fondul ecologic national sau trei fonduri de Dezvoltare regionala sau aproximatv 70% de procente din fondul national de dezvoltare agricola si mediu rural.”

Nicolae Ciubuc sustine ca aceste incalcari au fost depistate in urma unui control efectuat de Inspectoratul pentru protectia mediului dupa ce Comisia parlamentara a cerut acest lucru. Potrivit lui, controlul a fost incheiat pe 25 ianuarie, iar actul de constatare a fost contestat in judecata de admnistrator. Hotararea instantei a venit chiar a doua zi, a declarat Ciubuc.

Nicolae CIUBUC, DEPUTAT PD: „O incheiere foarte dubioasa, este una abuziva si ilegala prin care dispune interzicerea tuturor institutiilor, autoritatilor, organelor cu functii de control si supraveghere din RM, sa faca controale la acea intreprindere fara acordul instantei de insolvabilitate sau administratorului.”

Mai exact, deputatul sustine ca instanta practic anuleaza recuperarea prejudiciului. Judecatoarea Iana Talmaci, care a emis hotararea, nu era la locul de munca astazi, iar grefiera sa a refuzat sa vorbeasca cu noi.
„- Nu pot sa va comunic nicio informatie.

 - De ce? 

- Nu pot sa va comunic nicio informatie, atat. Eu sunt ocupata.”

Ciubuc a decarat ca membrii Comisiei de ancheta vor sesiza Procuratura Generala si vor cere sa verifice incalcarile de la intreprindere. Sesizarea deputatului inca nu a ajuns la institutie, ne-a spus ofiterul de presa. In schimb, Maria Vieru sustine ca...

Maria VIERU, OFITER DE PRESA PROCURATURA GENERALA: „La Procuratura Generala au parvenit materialele de la Inspectoratul pentru Protectia Mediului cu rezultatele controlului vizand extragerea ilegala a zacamintelor minerale de la Cariera Micauti, care, in prezent, sunt investigate in cadrul unui proces penal.”


Inspectoratul pentru protectia Mediului va contesta decizia Judecatoriei Straseni maine. Totodata, parlamentarul a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa ia act de decizia luata si sa verifice daca este legala. Reprezentantii intreprinderii nu au reactionat deocamdata.