Delicii gastronomice fara conservanti au fost aduse la un targ de produse eco, deschis in capitala. Oamenii au facut coada la paine cu seminte si fructe uscate, ulei din migdale, cascavaluri si verdeturi. Totul e suta la suta natural, au asigurat producatorii autohtoni.

Publicat:07.03.2020, 20:07

La aceasta taraba l-am gasit Nicolae Cojocaru, care produce ulei din seminte. Barbatul ne-a spus ca metoda pe care o foloseste il ajuta sa pastreze proprietatile benefice ale produsului final. La mare cautare este uleiul din seminte de in, susan, dovleac, cat si nuci sau migdale.

Nicolae COJOCARU, PRODUCATOR AUTOHTON:“Asta-i presa de presat uleiul manual. Asta ce inseamna, asta nu motorul, care preseaza si a ridicat temperatura industrial, dar e manual, in sens de artizanal. Fiind presat asa el ramane viu, isi pastreaza toate toate proprietatile benefice.”

Iar acest tanar a venit din Lyon la Chisinau pentru a face cascaval francez din lapte moldovenesc. Fred este stabilit la noi in tara de mai bine de 5 ani.

Fred, ANTREPRENOR:“Noi avem un proiect social. Noi cumparam lapte din sat. Asa ajutam localnicii si facem cascaval francez.”

Tanarul produce si gem, dupa retete franceze.

Fred, ANTREPRENOR: “Reteta franceza din fructe moldovenesti: prune si nuci, piersic si lavanda. Sunt amestecate, asa specific.”

Daca vreti rucola si spanac proaspat, mergeti in satul Gura Bacului, din raionul Anenii Noi. Nadejda Gore spune ca si-a inceput afacerea, incercand sa adopte un mod sanatos de viata.

Nadejda GORE, PRODUCATOR AUTOHTON: “Am venit in agricultura, nestiind nimic despre agricultura si timp de 20 de ani am invatat cum se face agricultura si despre conceptul de cultura ecologica, pentru ca mi-am pus intrebare ce mancam, cum mancam.”

La taraba cu paine s-a facut coada. Mirosul painii proaspete cu seminte si fructe uscate i-a ademenit pe oameni.

Natalia MATIESCU, BRUTAR: “Am lucrat, 12 ani fac paine si viata..viata m-a invatat sa le fac.”

Evenimentul se afla la a treia editie si este organizat de Asociatia Consumatorilor si Producatorilor Eco si Artizanali, care sustine ca in fiecare an numarul producatorilor autohtoni care vor sa vina la targ creste. De aceasta data, 50 de participanti si-au expus marfurile.