In 2020, deputatii care au schimbat partidele pe listele carora au ajuns in Parlament, pe fundalul unor acuzatii de coruptie, au facut mai multe achizitii. Zece din cei 18 au facut cumparaturi de sute de mii de lei, iar alti doi au fost mai modesti in declaratii. Intrebati daca este o coincidenta ca au obtinut bunuri de valoare in anul in care au fost acuzati ca ar fi primit bani pentru a-si parasi fractiunile, alesii poporului au invocat faptul ca isi pot justifica averea, scrie zdg.md.

Publicat:12.04.2021, 10:57

In anul in care parlamentarii au votat o declaratie privind condamnarea traseismului si coruperii politice, 18 deputati si-au parasit partidul pe platforma caruia au reusit sa intre in Parlament si, pe fundalul acuzatiilor de coruptie, au aderat la alte miscari politice sau grupuri parlamentare.

„Au inceput sa curga ofertele pentru deputati, primari, consilieri, fara numar. Cateva sute de mii ca sa treci la Candu, ceva mai mult ca sa treci la grupul Sor, de parca ar exista o diferenta. Zilnic, primarii, consilierii si deputatii nostri au fost terorizati cu sume grase sa paraseasca partidul si sa se alature, la alegere, uneia dintre aceste doua organizatii care, de fapt, sunt acelasi grup. Daca pana acum vorbeam de oferte de sute de mii, iata ca zilele acestea disperarea a ajuns si la sase zerouri”, declara, in iunie 2020, Pavel Filip, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a ramas cu 18 deputati mai putin in actualul Legislativ.

„Deja este 2 milioane de euro deputatul. Cei care au plecat primii deja regreta, pentru ca au luat numai 300 de mii, acum taxele s-au ridicat”, mentiona si Igor Dodon in iulie 2020.

Averea deputatilor transfugi din „Pentru Moldova”

Toti deputatii care, in 2020, au schimbat fractiunea din Parlament, au ajuns in Legislativ pe platforma PDM. Anul trecut, unii dintre ei au decis sa adere la „Pro Moldova”, fondat de fostul democrat Andrian Candu, altii au fuzionat cu Partidul „Sor”, iar un grup de fosti democrati s-a alaturat ulterior Platformei Parlamentare „Pentru Moldova”, din care fac parte si deputatii lui Ilan Sor. 

Patru dintre cei sase deputati care au intrat in grupul „Pentru Moldova” s-au evidentiat printre ceilalti alesi ai poporului prin achizitii de automobile scumpe, valoarea unora ajungand la circa un milion de lei. Familia deputatei Ruxanda Glavan a intrat in proprietatea unui automobil de model Toyota LC-150, fabricat in 2020 si procurat in 2021, al carui valoare indicata este de circa 968 de mii de lei. Deputata declarase anterior un automobil de acelasi model, fabricat insa in 2013, care nu se mai regaseste in actuala sa declaratie. Solicitata sa explice acest lucru, parlamentara ne-a spus ca a vandut automobilul si ca venitul obtinut il va indica in declaratia pentru anul viitor.

Intrebata daca nu i se pare o coincidenta ca in anul in care au existat acuzatii de cumparare a deputatilor, mai multi alesi ai poporului au facut achizitii scumpe, Ruxanda Glavan ne-a raspuns scurt: "E o calomnie si o acuzatie mincinoasa din partea dvs. la adresa mea”.

Averea sotiei lui Sergiu Sirbu

Bunuri de valoare a declarat si colegul de platforma al Ruxandei Glavan, Sergiu Sirbu. Familia acestuia a obtinut in proprietate un automobil de model BMW X5 si un Renault Megane, evaluate la circa un milion de lei, bunuri pe care familia sa le declarase anterior, doar ca le detinea in folosinta. Sotia deputatului a mai primit sub forma de donatie si cote-parti din mai multe bunuri imobile. Este vorba de cate ½ din cinci terenuri, trei spatii comerciale, o casa de locuit si alte trei imobile. Totodata, sotia deputatului a devenit una dintre cele doua proprietare ale companiei „Veritan-prim” SRL. Pentru toate aceste donatii, alesul poporului are insa o explicatie.

„Este vorba despre averea sotiei. Adica, anul acesta, sotia a intrat in posesia mai multor bunuri mobile si imobile care sunt afiliate afacerii de familie a sotiei din Causeni. De fapt, este vorba de o cota-parte a mostenirii lasata de catre tatal sotiei – afacerea din Causeni care are mai bine de 20 de ani, legata de materiale de constructie, comert. Anul acesta, mama sotiei a decis sa perfecteze juridic pe fiice afacerea si cu bunurile afiliate afacerii. Eu, personal, nu am nimic cu aceste bunuri si cu aceasta afacere. E afacerea de familie mostenita de sotie cu sora sa”, declara deputatul Sirbu.

„Eu inteleg, aceasta intrebare permanent va fi. Eu vreau sa vorbesc pentru mine si pot sa va spun si de colegii mei. Sunt niste acuzatii false, sunt declaratii politice”, comenteaza alesul poporului.

Citeste continuarea pe zdg.md.