In cadrul negocierilor pe rezolutia Parlamentului European a fost discutata cererea privind acordarea statutului de tara candidata la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. Deputatul european Siegfried Muresan mentioneaza ca decizia finala va fi luata maine.

Ultimul update: 04.05.2022, 19:32 Publicat:04.05.2022, 19:26

Siegfried MURESAN, DEPUTAT EUROPEAN: "Am incheiat negocierile pe rezolutia Parlamentului European privind Republica Moldova.

Cel mai important element al rezolutiei: noi, Parlamentul European, cerem acordarea Republicii Moldova statutul de tara candidata la Uniunea Europeana

Republica Moldova este la fel de importanta pentru securitatea si stabilitatea Uniunii Europene cum este si Ucraina. Toata Europa a vazut acest lucru in ultimele luni, odata cu declansarea invaziei ruse in Ucraina.

Autoritatile si cetatenii Republicii Moldova au actionat in spirit european si au oferit hrana, adapost si ingrijire medicala sutelor de mii de refugiati care au intrat in tara fugind din calea razboiului.

De aceea, obiectivul meu a fost de la inceput ca tot ceea ce Parlamentul European ii ofera Ucrainei in materie de perspectiva europeana sa ii ofere si Republicii Moldova. Din acest motiv, am initiat aceasta rezolutie, am negociat-o cu celelalte grupuri politice si o vom vota maine in plenul Parlamentului European.

Aceasta Rezolutie este cel mai ambitios document privind Republica Moldova adoptat vreodata de o institutie a Uniunii Europene."

La fel in cadrul negocierilor au fost discutate si alte elemente importante din rezolutie ca integrararea Republicii Moldova la piata unica a Uniunii Europene, cresterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova, dar si liberalizarea deplina a transporturilor si a comertului dintre Republica Moldova si Ucraina.

Siegfried MURESAN, DEPUTAT EUROPEAN: "Cerem integrarea Republicii Moldova la piata unica a Uniunii Europene. Prin accesul la piata unica, produsele moldovenesti vor putea fi exportate liber pe piata europeana, vor veni mai multi investitori in Republica Moldova, vor aparea noi locuri de munca si oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din tarile Uniunii Europene.

- Cerem cresterea sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

- Solicitam Comisiei Europene sa inainteze o propunere privind liberalizarea deplina a transporturilor si a comertului dintre Republica Moldova si Ucraina."