Desi centrele de vaccinare din capitala dispun de suficiente doze, sunt prea putini doritori de a se vaccina care fac parte din etapa a doua. Autoritatile locale spun ca sunt gata sa inceapa a treia etapa asa incat oricine vrea sa se poata imuniza. Ministerul Sanatatii insa a refuzat, considerand ca procesul se va accelera in zilele urmatoare cand vor fi puse la dispozitie si alte tipuri de vaccin. 

Publicat:04.05.2021, 17:56

Angajatii intreprinderii “Apa Canal” au venit astazi sa se imunizeze la centrul municipal de vaccinare cu AstraZeneca. Oamenii spun ca in prima parte a zilei doar ei erau printre doritorii de a primi preparatul.

 “Am fost doar noi, de la organizatie, nu as spune ca au fost alte persoane. Intrau si intrebau daca este Sputnik V, el deocamdata nu este. /00:31 Noi suntem pentru vaccinare, ca mai repede sa treaca boala.”

“Nu prea multi. Poate nici nu prea cunosc unde trebuie sa vina. 

Credeti ca este o dezinformare?

Cred ca nu este inca bine informata lumea sau sunt preocupati de alte lucruri.”

Administratorul centrului de vaccinare ne-a spus ca in perioda sarbatorilor pascale a scazut numarul persoanelor care doresc sa se imunizeze.

Ion PIRTAC, ADMINISTRATORUL CENTRULUI MUNICIPAL DE VACCINARE:  “Au fost zile cand pe liste erau peste 1200, dar au venit nici jumatate. Listele sunt mari, dar populatia este reticenta fata de vaccinare.”

In tara acum se desfasoara prima si a doua etapa de vaccinare, adica pot primi preparatul lucratorii medicali, personalul si beneficiarii centrelor de plasament, persoanele in varsta si cu comorbiditati, angajatii din domeniul educatiei, asistentei sociale, politistii si functionarii publici. Responsabilii directiei sanatate din cadrul primariei sustin ca multi refuza vaccinarea si acum ar putea fi demarata etapa a treia, asa cum sunt suficiente doze.

Boris GILCA, SEF-ADJUNCT, DIRECTIA SANATATE, CHISINAU: “Este o problema ca vaccinurile sunt la frigider. Vaccinurile trebuie administrate imediat cum au venit. Sunt vaccinuri suficiente astazi pentru a incepe etapa a treia de vaccinare.”

In municipiul Chisinau sunt 63 de puncte de vaccinare, iar pe zi pot fi imunizate circa 3500 de persoane. In realitate sunt vaccinate in medie o mie, spun autoritatile.

Alexei CEBAN, COORDONATORUL CAMPANIEI DE VACCINARE: “Au venit acum si vaccinurile noi, astfel ca vom putea mobiliza contingentele din diferite organizatii, institutii de stat si vom spori aceasta capacitate. Pana nu vom finaliza etapa a doua, nu vom trece la etapa a treia.”

Autoritatile din sanatate sustin ca nu este niciun risc ca dozele de vaccin ar putea expira, asa cum acestea sunt distribuite si utilizate. Pana acum tara noastra a receptionat peste 680 de mii de doze, jumatate dintre acestea au fost distribuite si doar 150 de mii au fost administrate.