Desi de ieri, nu mai este obligatorie aflarea in carantina la intrarea in Ucraina avand un test negativ, in realitate nu se intampla chiar asa. Cel putin asta spun unii soferi de microbuz care merg spre Ucraina. Oricum, nici calatori nu sunt foarte multi, chiar si fara autoizolare.  

Publicat:02.08.2020, 15:00

Acest microbuz de pe ruta Chisinau – Odesa a plecat cu doar patru pasageri. Desi de ieri cei care nu vor sa stea in carantina 14 zile trebuie sa prezinte la frontiera testul Covid negativ, oamenii nu se prea grabesc sa plece in tara vecina. O spun soferii, care se mai plang pe venituri mici in aceasta perioada.  

Alexandru, SOFER: "Un calator, doi, trei. Astazi sunt patru. Nu este problema in carantina. Nu sunt informati ce trebuie sa aiba cu ei cand trec frontiera. Asigurarea este obligatorie, telefon cu numar ucrainesc si adresa unde se vor afla in carantina.”

Natalia spune ca pleca des in Ucraina. De cand a inceput pandemia, insa, s-a instaurat si frica, asa ca abia acum si-a luat biletul. Nu a reusit sa faca testul in laboratoarele din Moldova, care este si foarte scump, sustine femeia.  

“Eu nu am reusit sa fac testul. Sambata si duminica laboratoarele erau inchise. Imi trebuia urgent sa merg.”

Potrivit Ambasadei Republicii Moldova in Ucraina, oamenii care vor sa evite autoizolarea trebuie sa prezinte testul negativ, facut cel tarziu cu 48 de ore inainte. Concomitent, testul poate fi facut si in laboratoarele medicale de pe teritoriul Ucrainei, in decurs de 48 ore de la traversarea hotarului.  

“Acolo o stau in carantina sau o sa fac testul intr-un laborator de acolo. La frontiera o sa cumpar numar ucrainesc. O sa vad dupa situatie.”

Soferii sustin insa ca de la zis pana la facut e mult si ca regula ar intra in vigoare mai tarziu.  

Alexandru, SOFER: “Nu-i real. Cand ajungi la frontiera, nu e asa. Chiar daca si se intampla, dupa o saptamana sau doua.”

Nici responsabilii de la Ambasada Ucrainei la Chisinau si nici serviciul de presa de la ministerul de externe nu ne-au raspuns la telefon pentru un comentariu. Autoritatile ucrainene au extins perioada de carantina pana la 31 august. Totodata, cetatenii moldoveni nu pot calatori in Italia, Portugalia, si Romania. Exceptie este tranzitarea Romaniei spre Bulgaria. Obligatoriu la trecerea frontierei romane trebuie prezentate documente confirmative. Iar odata ajunsi la granita cu Bugaria trebuie sa fie prezentat si testul la Covid-19. Frontiera Turciei la fel este deschisa pentru calatori. Zborurile dintre Republica Moldova si Turcia au fost reluate incepand cu data de 1 iulie. Alte interdictii impuse se mentin. Pe teritoriul Austriei, Belgiei, Cehiei, Frantei, Germaniei, Greciei, Federatiei Ruse si a Spaniei este posibila intrarea doar cu cetatenie sau cu permis de sedere.