Desi nu pun la indoiala existenta virusului, unii parinti isi fac griji ca purtarea mastilor in timpul orelor la scoala le va da viata peste cap micutilor. Un cuplu din capitala a scris chiar un demers catre administratia liceului in care invata copiii lor si cer ca acestia sa nu fie obligati sa-si acopere fata sau sa le fie masurata temperatura. Cei de la Ministerul Educatiei spun ca masca este benevola pentru elevi, termometria insa nu.

Publicat:01.08.2020, 08:25

Mihai Hodorogea are doi copii care isi fac studiile la liceul “Principesa Natalia Dadiani” din capitala. Unul merge in clasa a patra, altul in a 11-a. Barbatul spune ca se gandeste cu groaza la momentul in care fiica sa, de doar 11 ani, va fi nevoita sa stea la scoala in banca cu masca.

Mihai HORODOGEA, PARINTE: “Aceasta masca uneori chiar poate favoriza infectarea, copilasii se vor atinge de fata. Ei oricum vor interactiona intre ei. Nu putem sa-i ducem la scoala si sa-l legam de scaun, sa-l tinem cu manusile in mana.”

Barbatul si-a trecut cerintele pe o foaie, iar demersul l-a prezentat dirigintelui.

“Va informam ca interzicem categoric efectuarea oricaror actiuni cu caracter medical asupra copilului nostru in timp ce se afla in cadrul liceului: consultari medicale, preluarea de materiale biologice, impunerea de a purta masca medicala, dar si masurarea temperaturii", se arata in textul acesteia.

Mihai HORODOGEA, PARINTE: "Comportamentul lor va fi schimbat in asa masura incat ii va marca pe viata. Daca ne alunga nu o sa venim. O sa invatam acasa singuri, apoi o sa dam testele. Nu o sa ne chinuim copilul.”

Cei de la Ministerul Educatiei spun ca reglementarile de activare a intitutiilor de invatamant a fost trimise spre avizare specialistilor din sanatate. In textul documentului se mentioneaza ca masca vor purta doar cadrele didactice si auxiliare, pentru elevi este insa benevola. Termometria matinala insa va fi obligatorie pentru toti.

Natalia GRIU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI EDUCATIEI, CULTURII SI CERCETARII: “Nu putem pune in situatii de risc alti copii, nu putem admite accesul in institutia de invatamant a unui copil care ar putea pune in pericol alti copii. Acest copil trebuie izolat, in institutie trebuie sa fie o incapere speciala.”

Secretarul de stat mai spune ca, potrivit noului regulament, care urmeaza a fi aprobat saptamana viitoare, elevii nu se vor afla in scoala mai mult de patru ore.

Directoarea liceului sustine ca regulamentul de activare a institutiilor de invatamant ar urma sa le fie prezentat saptamana viitoare. Administratia liceului “Pricipesa Natalia Dadiani” a efectuat si un sondaj in randul elevilor, parintilor si profesorilor. In urma acestuia s-a ales modelul dupa care institutia va functiona.

Ana GHEORGHITA, DIRECTORUL LICEULUI “PRINCIPESA NATALIA DADIANI”: “50% vor invata in scoala, 50% online, apoi se vor schimba. Clasele primare vor invata in doua schimburi.”  

Intre timp, au fost cumparate termometre, viziere si masti pentru angajati, halate de unica folosinta si dezinfectanti. Danemarca, prima tara din Europa care a redeschis scolile, a mers pe metoda lectiilor in aer liber. Potrivit presei straine, ministrul Educatiei din Italia opteaza si el pentru cat mai multe lectii afara, iar in Scotia salile de clasa vor fi inlocuite cu parcuri, paduri si centre de patrimoniu natural.