In Republica Moldova a fost inregistrat primul caz probabil de hepatita acuta de origine necunoscuta la un copil de 5 ani. Ministerul Sanatatii anunta ca micutul a fost internat saptamana trecuta in stare grava. Acesta se afla la spitalul de Boli Contagioase de copii din capitala, iar acum se simte mai bine.

Ultimul update: 12.05.2022, 14:34 Publicat:12.05.2022, 14:29

Svetlana NICOLAESCU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII:  “Avem un prim caz inregistrat in Republica Moldova. Ne referim la un copil care anterior a fost sanatos si a fost spitalizat la spitalul minicipal de Boli Contagioase de copii din municipiul Chisinau la data de 7 mai cu simptome de hepatita acuta.”

Toate probele la virusii hepatici cunoscuti efectuate micutului de 5 ani au prezentat rezultat negativ, ceea ce rezulta ca este vorba despre hepatita acuta necunoscuta, care a fost depistata deja in 21 de tari. Copilul este acum tratat simptomatic, din motiv ca nu este un tratament specific acestei boli, iar specialistii continua investigatiile.

Svetlana NICOLAESCU, SECRETAR DE STAT AL MINISTERULUI SANATATII: “Nu exista suficiente date clinice epidemiologice de laborator care sa permita identificarea agentului cauzal. La nivel regional, toate tarile colecteaza si investigheaza mai multe date.”

Potrivit secretarului de stat al ministerului sanatatii, copilul a fost internat in stare grava. Medicii care il supravegheaza spun ca situatia s-a schimbat spre bine.

Ludmila BARCA, DIRECTORUL SPITALULUI DE BOLI CONTAGIOASE DE COPII:  “Avem asa un caz, copilul este stabil si este mai bine.”

Acesta este primul caz suspect de hepatita acuta necunoscuta raportat in tara noastra. Cauza aparitiei acestei maladii la copii ramane a fi necunoscuta deocamdata, primele cazuri fiind inregistrate la inceputul lunii aprilie a acestui an in Marea Britanie. 169 de copii, din 21 de tari, au contractat aceasta maladie, iar 17 dintre ei au avut nevoie de transplant de ficat. Copiii afectati au varsta cuprinsa intre o luna si 16 ani, iar unul dintre ei a murit.