Ministerul Sanatatii anunta azi dimineata inca sase decese provocate de coronavirus, dupa cele opt inregistrate ieri. Printre cei rapusi de boala este si un medic din Comrat, in varsta de 45 de ani. Totodata, 270 de pacienti sunt in stare grava, 23 dintre ei fiind conectati la respiratie asistata. 

Publicat:25.05.2020, 15:20

Medicul Bargan Fiodor Dmitri activa in sectia consultativa a Spitalului Raional din Comrat, ca doctor infectionist. Nimeni nu ne-a confirmat deocamdata daca el s-a infectat de coronavirus la locul sau de munca. Pe data de 15 mai, a fost transportat in stare critica la Spitalul Republican din Chisinau.

Marina VIBLIUC, PURTATORUL DE CUVANT AL SCR “TIMOFEI MOSNEAGA”: ”Acesta a fost adus la spital in stare foarte grava. A fost conectat la respiratie artificiala prin intubare.”

Aseara, insa, barbatul de 45 de ani a pierdut lupta cu boala. Reprezentantii spitalului unde era internat sustin ca medicul suferea si de alte boli, dar nu acestea i-au provocat moartea, ci faptul ca a dezvoltat o forma grava a virusului.

Marina VIBLIUC, PURTATORUL DE CUVANT AL SCR “TIMOFEI MOSNEAGA”: ”Dumnealui avea mai multe patologii concomitente, printre care si diabet zaharat, dar care nu au influentat decesul pacientului. Avea o forma violenta a Covid-19. Avea o disfunctie multipla de organe si o insuficienta respiratorie acuta.”

Sistemul medical a pierdut astfel al 15-lea angajat in timpul epidemiei de coronavirus. Pana acum, aproape 1500 de lucratori din sistemul de sanatate s-au infectat. Avem peste 570 de asistenti medicali care au contractat virusul, mai mult de 350 de medici, 78 de felceri, 20 de farmacisti si aproape 470 de angajati personal auxiliar.

ANGAJATI MEDICALI INFECTATI:

1. Asistenti medicali – 578

2. Medici – 352

3. Felceri – 78

4. Farmacisti – 20

5. Personal auxiliar – 469

Tot astazi, in timp ce presedintele anunta relaxarea masurilor, pentru ca numarul deceselor si al cazurilor de infectare este in scadere, ministerul Sanatatii a informat despre alte 5 persoane care au murit de Covid. Este vorba despre doi barbati si trei femei cu varste cuprinse intre 65 si 83 de ani, patru fiind din Chisinau si unul din regiunea transnistreana. In tara, in total, sunt inregistrate peste 7 mii de cazuri de infectie cu noul coronavirus.