Directorul Apa Canal Chisinau Valeriu Mesca a venit la sedinta Guvernului pentru a oferi explicatii privind mirosul insuportabil din capitala. Mesca paseaza responsabilitatea catre Primarie si spune ca APL-ul ar fi vinovat de cele intamplate.

Publicat:11.09.2019, 13:19

Valeriu MESCA, DIRECTORUL APA CANAL: "Avem o situatie neplacuta care an de an se repeta. Dat fiind faptul ca de multi ani s-a vehiculat despre diferite metode de tratare a namolului. Dar ce sa facem cu acest namol nu s-a decis nici atunci, nici acum. 

Implementarea procesului de deshidratare cu geotubi a selectionat partial problema mirosului, dar nu si a namolului. 

In toata perioada aceasta namolul s-a depozitat in circa 7 lacuri de depozitare. Lacurile sunt de circa 3,2 hectare. 

In unele namolul s-a mai zvantat, dar in altele, cele mai mari au adancimea de 10-12 metri sunt pline cu namol lichid. Am aici fotografiile acestor lacuri.

Apa nu s-a evaporat si namolul din aceste lacuri continua sa fermenteze si sa elimine in atmosfera cantitati mari de miros neplacut. In zilele cand bate vantul normal ca-l imprastie prin tot orasul. 

Problema lacului a fost problema APL de pana acum. De cand am venit au fost cumparate 2 centrifugi si namolul care este dezhidratat acum este stocat pe platforme. Este un namol curat, fara pietre. Preconizam sa facem din el compost. Adica frunzele care se colecteaza si le dau batai de cap, sa facem compost impreuna cu namolul. Pentru acest proiect se va cheltui 9 milioane lei. Nu este problema Apa Canal, dar a primariei."