Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, se arata nedumerit de suma propusa de Guvern Gazpromului, dupa rezultatele Auditului datoriilor istorice ale Moldovagaz. Aceasta suma este de 8,6 milioane de dolari.

Ultimul update: 07.09.2023, 10:18 Publicat:07.09.2023, 10:11

„O opinie mai detaliata a SA Moldovagaz cu privire la auditul extern al datoriei catre Gazprom va fi prezentata ulterior. Insa, cifra anuntata public de 8,6 milioane dolari provoaca nedumerire, in timp ce doar suma totala a datoriei istorice si actuale a SA „Termoelectrica” si SA „CET-Nord” fata de SA „Moldovagaz”  pentru furnizarea gazelor naturale este de 46 milioane dolari si se confirma prin toate documentele necesare colectarii”, a scris Ceban pe Telegram. 

Ieri, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a vorbit intr-un briefing de presa despre Auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz si actiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz. Acesta a spus ca in urma analizelor facute pentru auditul datoriilor, autoritatile din Moldova vor inainta o propunere catre Gazprom. Astfel, se propune sa fie achitata o suma de 8,6 milioane de dolari la aceasta etapa si toate subiectele sa fie inchise.

Potrivit contractului semnat intre Moldovagaz si Gazprom la sfarsitul anului trecut, care a fost negociat de ministrul infrastructurii Andrei Spinu, partea moldoveneasca urma sa realizeze un audit al datoriilor pe care tara noastra le-ar avea fata de gigantul rus pana la data de 1 mai 2022. In baza acestuia, urma sa fie stabilit calendarul de achitare a datoriilor care, potrivit rusilor, ar constitui o suma mai mare de 700 de milioane de dolari. In aprilie, pe atunci premierul Natalia Gavrilita a anuntat ca din cauza razboiul din Ucraina, nicio companie europeana nu s-a oferit sa faca auditul, iar din acest motiv Chisinaul nu a reusit sa respecte prevederile contractuale. La data de 13 iunie, Comisia Situatii Exceptionale a emis o dispozitie prin care a imputernicit Agentia Proprietatii Publice sa initieze negocieri directe cu companii juridice si financiare internationale care sa efectueze auditul.

La inceputul lunii august a anului trecut, Agentia Proprietatii Publice a semnat contractul cu doua companii, din Norvegia si Marea Britanie, care au efectuat auditul pretinselor datorii ale Мoldovagaz catre Gazprom. Aceasta fiind o prevedere a contractului semnat intre Moldovagaz si concernul rus. 

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.