In capitala, doar copiii claselor primare ar putea reveni in banci pana la sfarsitul anului scolar. Asta in cazul in care vor fi suficiente doze de vaccin disponibile pentru a fi vaccinati profesorii, anunta reprezentantul directiei asistenta sociala si sanatate din Chisinau. Pana vineri in capitala au fost vaccinati peste 2700 de pedagogi, din cei circa 11 mii. In raioane insa imunizarea cadrelor didactice este si mai anevoioasa.  

Publicat:11.04.2021, 17:49

Din cauza ca dozele de vaccin alocate sunt limitate, pana astazi, doar a patra parte din profesorii din capitala a fost imunizata.

Boris GILCA, SEF ADJUNCT INTERIMAR DIRECTIA SANATATE CHISINAU: "Astazi vom avea alte cifre. Am avut vaccinati circa 2300 de persoane, astazi vom depasi cifra de 2700 - 2800."

Boris Gilca mentioneaza ca imunizarea cadrelor didactice a inceput cu persoanele cu varsta de peste 60 de ani si cei care au comorbiditati. Acum, reprezentantii primariei isi propun sa vaccineze toti pedagogii claselor primare, pentru a putea reveni in scoli macar elevii claselor I-IV.

Boris GILCA, SEF ADJUNCT INTERIMAR DIRECTIA SANATATE CHISINAU: "Ne propunem chiar pana la sfarsitul acestui an scolar sa putem incepe cel putin ciclul primar sa il avem cu prezenta fizica, daca vom reusi sa vaccinam profesorii, de ce nu, sa trecem si la celelalte clase. Este un subiect de disponibilitate a vaccinului. Cel putin de la intai septembrie ne-am dori mult sa avem securitatea vaccinala pentru cadrele didactice."

Reprezentantul directiei sanatate Chisinau nu ne-a putut spune cand anume ar putea reveni copiii in banci, din motiv ca nu sunt suficiente doze pentru a imuniza profesorii. Reprezentantii Directiei de Invatamant din raionul Cahul ne-au spus ca din cele 2 mii de cadre didactice, s-au vaccinat putin peste 60. Responsabilii din alte raioane nu ne-au raspuns la apeluri. 

Am incercat sa aflam de la Ministerul Educatiei la ce etapa este imunizarea profesorilor in intreaga tara, dar acestia ne-au cerut o solicitare in scris. Vaccinarea profesorilor a inceput saptamana trecuta. Potrivit platformei de informare despre vaccinarea impotriva Covid-19, pana acum in Moldova au fost administrate 57 561 doze de vaccin.