Un judecător pe dosarul „Laundromat” a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii de pronunțare cu bună-știință a unei hotărâri contrare legii. Procuratura Anticorupție menționează că judecătorul nu va fi tras la răspundere penală așa cum termenul prescripției a expirat încă în 2017.

Publicat:04.04.2024, 13:26

Potrivit ZDG, este vorba despre fostul judecător al Curții de Apel Chişinău, Ştefan Niţă, care deși a fost recunoscut vinovat, el a fost liberat de răspunderea penală, întrucât termenul de prescripție pentru tragerea la răspundere penală a intervenit cu mulți ani în urmă.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, cauza penală pe numele acestuia a fost pornită în septembrie 2016, urmărirea penală a durat aproximativ 4 luni, iar judecarea a durat 7 ani.

Anul trecut, 40 de persoane au fost arestate în dosarul Laundromat, iar unele dintre acestea au fost plasate în arest pe un termen de un an. 15 judecatori au fost învinuiți în acest dosar, 13 fiind scoși de sub urmarire penală. Unul din ei a murit, iar altul s-a stabilit în SUA fiind dat în căutare internațională. 

Schema de spălare de bani prin sistemul bancar și judiciar din mai multe țări, inclusiv Republica Moldova, a fost deconspirată în 2014 de mai multi jurnaliști de investigație. Valoarea acestor tranzacții a constituit peste 150 de miliarde de dolari, iar în Moldova au fost spalate peste 22 de miliarde.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.