Dupa aproape 50 de ani de cand in Moldova exista facultatea de medicina veterinara, studentii pot face practica de studii ca in Europa. La UTM a fost deschis primul Centru Clinic Universitar din tara, unde sunt pregatiti viitorii veterinari. Astfel, studentii pot sa examineze animalele, sa le trateze si sa le faca interventii chirurgicale, cu echipamente de ultima generatie. 

Publicat:18.03.2023, 18:59

Asa arata primul centru clinic veterinar universitar din Moldova, deschis in cadrul facultatii de medicina veterinara, de la Universitatea Tehnica. Astfel, cei aproape 300 de studenti, viitori veterinari, invata meseria in cele mai bune conditii. Printre ei este si Liviu, care spune ca a mostent profesia de la parintii sai.

Liviu COJOCARU, STUDENT MEDICINA VETERINARA, UTM: „La mine si tata este medic veterinar, iar cand eram mic am indragist aceasta profesie, fiind aproape de animale. Facem practica, sterilizari, tratam abcese sau stomatita”.

Iar Feraz este un student in anul 5 din Israel, care vorbeste fluent romana si poarta cel mai colorat halat.

Feraz MEREB, STUDENT DIN ISRAEL: In primul rand ridica dispozitia clientilor care vin la clinica, si in al doilea rand – mie imi place costumul”.

Deocamdata, studentii vin in mare parte cu animalele lor pentru a le trata, insa centrul este deschis si pentru alte nevorbitoare.

„Trebuie sa ne ajutam reciproc, pentru a face o practica, pentru ca nu prea avem aici animale de companie”.

„Acum incepem ultrasonografia vezicii urinare, care este cel mai usor de gasit si o vedem cu negru pe ecran”.

Valentina CRETU, MEDIC VETERINAR REZIDENT: „E un loc foarte bun, pentru studenti si pentru medicii veterinari care practica deja, pentru ca invatam unii de la altii”.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Iar aici este sala de operatie, dotat cu echipament de ultima generatie. Acesta, spre exemplu, este monitorul pacientului, care monitorizeaza functiile vitale ale animalului, in timpul interventiei chirurgicale”.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Totodata, studentii invata sa aiba grija de animalele nou nascute. Aici avem un miel, care are doua luni”.

„Din primele zile ne uitam la miel ca el sa manance si sa aiba un comportament normal”.

„Aici avem niste morcov, pentru ca ii plac bunatatile. Asta ca sa ne putem apropia mai usor de el”.

Acest centru veterinar performant a fost deschis la 49 de ani, de cand a aparut facultatea de medicina veterinara.

Mihai MOROZ, SEFUL CENTRULUI MEDICAL UNIVERSITAR: „Centrul este foarte bine dotat cu aparate de diagnostic: avem aparate de laborator pentru biochimia sangelui, analiza generala a sangelui, aparatul de analiza a urinei, aparat de ultrasonografie destul de perfomant”.

Pentru constructia centrului clinic veterinar universitar s-au cheltuit 1,5 milioane de lei, bani care au fost alocati de Universitatea Tehnica, dar si Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare.