Dupa anuntul facut de Wizz Air de a suspenda zborurile din si spre Chisinau din motive de securitate, nicio alta companie aeriana internationala, care opereaza zboruri din Chisinau, nu a luat o astfel de masura si nici nu intentioneaza sa o faca, atat timp cat autoritatile de la noi le dau asigurari ca spatiul aerian national este sigur. Ne-au spus reprezentantii companiilor in raspunsurile la solicitarile pe care le-am expediat. Intre timp, expertii avia din Ungaria, intervievati de Europa Libera, explica ce a determinat Wizz Air sa ia o astfel de decizie.

Publicat:03.03.2023, 22:55

Cristina POPUSOI, REPORTER EUROPALIBERA:„La mijloc ar putea sa fie atat motive comerciale, pe care ar incerca sa le ascunda compania Wizz Air, dar si faptul ca ei s-au fript deja o data in Ucraina si anume anul trecut cand incepuse razboiul, compania Wizz Air a fost ultima care a plecat din Ucraina, trei dintre aeronavele lor au ramas blocate acolo impreuna cu personalul.”

Un alt motiv, explicat de expertii maghiari in aviatie pentru Europa Libera, ar fi interesul financiar al companiei. Legislatia europeana spune ca daca zborurile sunt anulate cu 2 saptamani inainte, compania nu e obligata sa platesti despagubiri.

Cristina POPUSOI, REPORTER EUROPALIBERA:„Daca tu, fiind o companie aeriana, te temi de faptul ca exista riscuri aeriene intr-o anumita tara, opresti zborurile imediat, iar ei au anuntat ca opresc zborurile peste doua saptamani ceea ce inseamna ca ei incearca sa se protejeze de eventuale plangeri din partea pasagerilor.”

Celelalte companii internationale care, de asemenea, opereaza zboruri in tara noastra, nu planifica sa suspende zborurile din si spre Chisinau.

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV:„In raspunsurile oficiale pe care le-am primit se spune ca orarul zborurilor ramane neschimbat, deocamdata. Totodata, companiile aeriene monitorizeaza atent situatia din Republica Moldova si ceea ce se intampla in spatiul aerian al tarii noastre.”

Un astfel de raspuns ne-a fost oferit de compania austriaca ce opereaza zboruri din Chisinau.

AUSTRIAN AIRLINES:„Programul de zbor al Austrian Airlines catre Aeroportul Chisinau (KIV) ramane neschimbat. Continuam sa monitorizam indeaproape situatia locala, deoarece siguranta pasagerilor nostri si a echipajelor noastre ramane intotdeauna prioritatea noastra principala.”

Si compania poloneza Lot ne-a spus ca monitorizeaza constant situatia din Moldova, fiind in legatura permanenta cu autoritatile locale.

„Monitorizam constant situatia din Moldova si suntem in legatura cu autoritatile locale. Va vom tine la curent in cazul in care programul nostru catre Chisinau se va schimba”, se mentioneaza in raspunsul oficial pe care l-am primit la solicitarea expediata. 

Cu un raspuns a venit si compania avia romana Tarom, care spune ca nu intentioneaza sa se alinieze unei decizii similare Wizz Air, adica sa renunte la zborurile din si spre Chisinau. Nici compania Avia din Turcia nu are un anunt despre modificarea programului de zbor. Am incercat sa aflam mai multe detalii de la Wizz Air despre decizia de a suspenda zborurile. 

Intr-un raspuns la solicitarea pe care am expediat-o, serviciul de presa sustine ca nu ne poate oferi mai multe informatii despre motivele de securitate, decat ceea ce s-a anuntat oficial in comunicatul de presa.

WIZZ AIR: "Din pacate, nu avem o data specifica pentru redeschiderea zborurilor, totusi monitorizam situatia in mod regulat pentru a reporni zborurile si a redeschide baza de indata ce aceasta este in siguranta.”

 Intre timp, cei de la Autoritatea Aeronautica Civila anunta ca poarta discutii cu reprezentantii companiei de bilete low-cost pentru a-si anula decizia.  

Irina BODOLICA, PURTATOR DE CUVANT, AUTORITATEA AERONAUTICA CIVILA: „Saptamana aceasta urmeaza sa aiba loc mai multe intrevederi cu reprezentantii Wizz AIR in vederea anularii suspendarii zborurilor. Sunt intreprinse toate actiunile necesare pentru a asigura revenirea cat mai curand a operatorului aerian pe aeroportul Chisinau. Reiteram in continuare ca zborurile in spatiu national sunt efectuate in siguranta.”

Acum trei zile, Wizz Air a anuntat ca suspenda toate zborurile catre si dinspre Chisinau, incepand cu data de 14 martie pe o perioada nedeterminata. Compania precizeaza ca a luat decizia din motive de securitate. Pasagerii care si-au cumparat deja bilete pentru o anumita cursa din Chisinau, vor putea ajunge la destinatii cu avionul, de pe aeroportul din Iasi, iar cei care nu vor sa o faca, isi vor recupera banii integral.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.