Oamenii ar trebui sa constientizeze ca vaccinarea nu este un act de libertate deplina, ci o responsabilitate sociala. O spune experta in sanatate publica, Rodica Rusu-Grama, care precizeaza ca multi refuza vaccinul din cauza stirilor false, a miturilor sau a informarii incomplete. In acest context, autoritatile ar trebui sa depuna mai mult efort ca oamenii sa inteleaga ca imunizarea este singura metoda care poate opri pandemia. 

Publicat:04.05.2021, 20:27

Rodica RUSU-GRAMA, DOCTOR CONFERENTIAR UNIVERSITAR: “Populatia nu este suficient informata, asa cum ar fi trebuit sa fie. Cand este o campanie insistenta, corecta, care ajunge la fiecare cetatean, atunci si implicarea societatii este mult mai mare.”

Rodica Rusu-Gramma, care este doctor conferentiar universitar la Scoala de Management in Sanatate Publica “Nicolae Testemitanu”, sustine ca oamenii sunt reticenti pentru ca nu au suficienta incredere intr-un vaccin sau altul.

Rodica RUSU-GRAMA, DOCTOR CONFERENTIAR UNIVERSITAR: “Neincrederea vine din frici. Fricile vin, de obicei, dintr-o informare insuficienta. Sunt bazate pe mituri, pe stiri false, zvonuri.”

Iar daca autoritatile nu se vor implica si nu vor vorbi despre importanta procesului de imunizare, atunci este riscul sa existe vaccin suficient, dar sa nu existe doritori de a-l administra. 

Rodica RUSU-GRAMA, DOCTOR CONFERENTIAR UNIVERSITAR: “Comunicarea trebuie sa fie indreptata pe diferite grupuri tinta, pentru ca nu este suficient sa ne spuna despre vaccinare doar personalul medical. Ceea ce a spus preotul e autoritate. Pentru altcineva e ceea ce a spus primarul, pedagogii. Daca fiecare dintre acesti actori importanti ar lucra in locuri in care ei sunt lideri, atunci am avea o rata mai mare a vaccinarii.” 

Astazi Ministerul Sanatatii a lansat un spot in care apare maestrul Nicolae Botgros indemnand oamenii sa se vaccineze.