In spatiul public au aparut unele imagini in care se vede cum mai multe blindate s-ar deplasa pe teritoriul Republicii Moldova. Unele surse spun ca acestea ar fi venit din Romania in tara noastra.

Publicat:28.04.2022, 15:37

Contactati de PRO TV, responsabilii de la Presedintie spun ca aceste informatii sunt false.

Totodata, Ministerul Apararii al Romaniei a venit cu o reactie, mentionand ca aceste nformatii sunt false.

MINISTERUL APARARII NATIONALE AL ROMANIEI:"Reapar stiri false cu privire la fortele aliate stationate in Romania

Va semnalam o noua stire falsa, postata pe diferite platforme online in Romania si in alte tari, care acrediteaza ideea ca un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din Romania catre Ucraina.

In filmarea pe care se bazeaza aceasta dezinformare apar, intr-adevar, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA in Baza Mihail Kogalniceanu, la inceputul acestui an.

Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, insotite, conform procedurilor nationale, de autospeciale ale Politiei Militare a Armatei Romaniei, s-au deplasat catre Poligonul Babadag in vederea executarii unor sedinte de tragere planificate anterior cu militari romani si aliati.

Activitatile de instruire desfasurate de militarii tarilor aliate dislocati in tara noastra, in cadrul masurilor de intarire a securitatii flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnica militara, nu doar apartinand SUA, ci si Belgiei, Frantei, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate in mod frecvent pe timpul deplasarilor dintre bazele de stationare si facilitatile de instruire in comun.

Reiteram recomandarea de a verifica stirile aparute in spatiul virtual ce prezinta un vadit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispozitie de catre MApN in ceea ce priveste informarea publicului atat pe site-ul oficial al institutiei (in sectiunile "Comunicate de presa" si pe platforma "InfoRadar, dedicata combaterii dezinformarii, https://inforadar.mapn.ro/"), cat si pe canalele oficiale din Social media.

Informatii verificate si actualizate cu privire la activitatile desfasurate de militarii romani si aliati pot fi gasite pe paginile oficiale de Internet ale MApN si ale marilor unitati din tara, precum si pe conturile detinute in retelele de socializare ale structuror militare participante."