Asociatia Forta Fermierilor spune ca regreta foarte mult ca reactia oficiala la protestul agricultorilor din partea Guvernului si a unui deputat, presedintele comisiei parlamentare importante, contine multe falsuri si informatii manipulatorii.

Ultimul update: 06.12.2023, 09:09 Publicat:06.12.2023, 08:45

„Nu este deloc bine cand reprezentantii guvernarii in loc ca macar sa iasa la fermieri disperati, care protesteaza absolut pasnic si cu revendicari economici, recurg la mesaje cu multa manipulare si minciuna”, se arata in comunicatul emis de agricultori. 

De asemenea, agricultorii spun ca in cadrul acestui protest au venit cu mai multe solutii non-financiare pentru salvarea fermierilor din zonele rurale si revendicarile lor nu prevad majorarea cheltuielilor bugetare

„In primul rand, de sprijinul din partea statului acum au nevoie nu doar membrii unei asociatii. Va reamintim ca protestul este organizat de doua organizatii de producatori agricoli - Federatia Nationala a Fermierilor si Asociatia Forta Fermierilor. Totodata, va informam pe cei, care nu cunosc, ca culturile cerealiere si oleaginoase ocupa in structura terenurilor agricole peste 80 procente si asigura functionarea unor lanturi valorice strategice pentru securitatea alimentara a statului si mentinerea localitatilor rurale. Atragem atentie ca de compensatii pentru culturile de prima grupa in valoarea de 200 mln lei (suma foarte mica si alocata cu mare intarziere) au beneficiat 2167 de fermieri micro si mici, marea majoritatea dintre care nu sunt membrii la nici o asociatie.

 Ne pare rau ca Guvernul nu a remarcat ca initial ideea moratoriului tintit a fost propusa de ministerul agriculturii si industriei alimentare, care si a elaborat un proiect de dispozitie a Comisiei pentru Situatii Exceptionale. Ce s-a intamplat pe urma si de ce s-a razgandit domnul Bolea, noi nu cunoastem nici pana acum”, spun agricultorii. 

Totodata, fermierii spun ca Asociatia se afla in conlucrare stransa cu Camera de Comert si Industrie, ghideaza agricultorii in raport cu aceasta institutie si dispune de statistica oficiala, care difera foarte mult de raportari triumfaliste unor demnitari de stat in studiouri mai multor televiziuni.

„In prezent nu a fost eliberat NICI UN AVIZ, care confirma situatia de forta majora si la Camera sunt depuse oficial doar 5 cereri. Procedura obtinerii acestor certificate nu este deloc simpla conform legislatiei in vigoare, dureaza in timp, necesita cheltuieli semnificative si nu cuprinde mii de fermieri, care au suferit in urma decolajului enorm intre costurile productiei si preturile de comercializare. Dar cel mai grav ca in toata perioada examinarii cererilor,  nu exista efect suspensiv la calcularea penalitatilor, executarea silita si intentarea procesului de insolvabilitate in raport cu fermierii suferiti. Cu alte cuvinte, Camera de Comert si Industrie fara introducerea unor derogari nici pe departe nu poate inlocui interventia statului in forma, propusa de fermieri”, mai mentioneaza agricultorii. 

Aceste declaratii vin dupa ce Guvernul a reactionat la protestul organizat de fermieri. Reprezentantii Executivului au spus ca „ajuta tintit fermierii si nu doar membrii unei singure asociatii” cu obtinerea certificatelor de stare de urgenta.

Citeste si : Reactia Guvernului la protestul fermierilor: „Ajutam si in acest moment cu obtinerea certificatelor de stare de urgenta”

Fermierii au revenit ieri in Piata Marii Adunari Nationale pentru a face marsuri cu tehnica agricola in semn de protest. Asta dupa ce la data de 4 decembrie au avut discutii la Parlament si la Presedintie care, spun ei, nu s-au soldat cu un rezultat. Agricultorii au cerut implicarea acestor institutii dupa ce ministrul agriculturii le-a promis ca le accepta revendicarile, dar a doua zi s-a razgandit si a iesit cu o pozitie total opusa, iar premierul refuza sa se intalneasca cu ei.

Joi, pe 30 noiembrie, fermierii au claxonat in PMAN, in semn de protest, dupa ce au ascultat impreuna briefingul sustinut de ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Saptamana trecuta, mai multi fermieri si-au adus tehnica agricola in PMAN. Acestia au venit din diferite regiuni ale tarii pentru a protesta in urma mai multor discutii cu ministrul agriculturii care s-au incheiat fara rezultat. Agricultorii sustin ca multi dintre ei se afla in prag de faliment, fiind presati de datorii. Astfel, au cerut Guvernului sa impuna un moratoriu la calcularea penalitatilor si executarea silita, solicitarea fiind insa respinsa.

Totodata, acestia vor compensatii din fondul de subventionare la produsele de floarea-soarelui si porumb. Asta dupa ce anterior Guvernul a aprobat alocarea a 200 de milioane de lei pentru a acorda compensatii fermierilor afectati de criza de anul trecut pentru culturile de grau, orz si rapita. 

Agricultorii s-au aratat nemultumiti de aceasta suma acordata, intrucat, potrivit lor, ar fi nevoie de 700 de milioane de lei pentru a acoperi toate pierderile. Guvernul a anuntat anterior ca a solicitat ajutor extern in acest sens.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.