Ce poate fi mai racoritor intr-o zi caniculara decat o halba de bere sau chiar mai multe. Asta si-au spus astazi moldovenii care au mers la festivalul berii organizat intr-un parc din capitala. Berarii au uimit cu retete speciale, iar aroma bucatelor la gratar i-a ademenit pe vizitatori.

Publicat:06.08.2022, 19:42

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: „Bruna, blonda, filtrata, nefiltrata - berea artizanala a curs garla astazi la festivalul dedicat acestei bauturi. Evenimentul a adunat mai multi producatori care au adus butoaie de bere pentru orice gust si buzunar.”

Danu CUSNIR, BERAR: „Din berile mai deosebite, noi avem carrot cake, e o bere din morcov. La sfarsit ea va da o nuanta parca de caramela si are un gust interesant.”

Danu, care este berar, spune ca a adus la festival nu doar bere clasica, dar si cu gust de inghetata.

Danu CUSNIR, BERAR: E o bere interesanta si noi acolo am folosit o cantitate mai mare de lactoza. Gustul ei va da o senazatie de parca ati mancat crema dupa ce beti aceasta bere.”

La festival l-am intalnit si pe Bill, un barbat din Statele Unite, care de cativa ani s-a stabilit cu traiul in Republica Moldova. Acesta a deschis aici o berarie si produce mai multe tipuri de bere dupa o reteta americana.

Bill MAHAFFEY, BERAR: „Totul este facut cu ingrediente care, de fapt, sunt aduse din Europa sau Statele Unite. Astazi lansam un nou tip de bere care este produs din diferite tipuri de mere moldovenesti si drojdii americane si are o tarie de 5,9%. Vreau sa vad daca oamenilor le va placea.”

Dar nu este unicul producator de la festival care a decis sa modifice reteta berii.

Victoria SEVCENCO, BERAR: „Avem bere vie nepasteurizata, dupa o tehnologie veche ceha. Materia prima este adusa din anumite zone ale Cehiei.”

„Bere cu gust de portocale si bere cu gust de visina.”

Pe langa bere, vizitatorii au avut parte de diferite delicii culinare. Cei prezenti au format cozi la tarabele cu bucate din carne, peste sau legume.

„Piept de vita, se coace aici 13-14 ore. Cand il tai, el se farama si e foarte gustos. Avem si costite. Uitati-va, cand o iei, ea se scoate de pe os si ramane numai carnita

-Ce cantitate de carne ati adus?

-Multa, numai costita undeva 50 de kg.”

„Frigarui, cartofi prajiti de casa, avem ardei, totul se face la gratar, totul este copt, totul este sanatos.”

Vizitatorii spun ca berea a fost alegerea perfecta pentru a se racori intr-o zi de vara atat de fierbinte.

„Sa fie blonda si sa fie usoara. O bere de vara.”

„Eu beau o bere, un fel de IPA facuta cu gust de inghetata. Cana este de la bunelul meu, lui ii placea mult berea si eu am zis ca la un festival care e predestinat berii, ieri a fost ziua internationala a berii, noi azi si maine o sarbatorim si eu am zis sa iau cana.”

„Nu stiu cum ceilalti, dar iata Artur a stat aici, langa statie, un an de zile a asteptat, si azi ma suna, hai ca s-a deshis si eu ca vantul. 
-Primul pahar?
-Da. 
-Cate mai urmeaza?
-Nu, nu, nu. Cam atat. Urmatorul la anul.”

„Am cumparat de patru ori cate doua. 
-Si o sa mai cumparati?
-Poate, mai tarziu, daca nu se termina berea.”

In aceasta seara, toti vizitatorii sunt asteptati la un concert incediar. Festivalul va continua si maine. Acesta se afla la a doua editie si isi propune sa promoveze productia artizanala.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.