Filarmonica Nationala Serghei Lunchevici va fi demolata partial, iar in locul ei va fi construita una noua, in stil modern. Ministerul Culturii a anuntat astazi proiectul castigator, care apartine unei echipe de arhitecti din Germania. Aceasta a prezentat in cele mai mici detalii cum va arata Filarmonica. Acum, autoritatile urmeaza sa gaseasca fonduri pentru lucrari si sa decida daca va fi pastrat vreun element din vechea cladire.

Publicat:05.05.2023, 16:52

Asa va arata noua Filarmonica Nationala dupa reconstructie, potrivit proiectului castigator al echipei de arhitecti din Germania. Din imaginile 3 D putem vedea intrarea, care va fi cu geamuri panoramice, si un turn, aflat pe acoperisul cladirii, va servi drept o sala de concerte de vara in aer liber.

Mihail AGAFITA, DIRIJOR, MEMBRU AL JURIULUI: „Este o constructie masiva, din cate se vede, si una foarte interesanta, care a pastrat una dintre cladirile istorice, se vede aici, este cea in 1916, dar care va fi renovata.”

Boris CREMENE, CONSILIERUL MINISTRULUI CULTURII: „Stilul l-as determina ca modern fusion, adica o cladire in stil modern, cu elemente ultramoderne. Daca se va pastra sau nu un detaliu din vechea Filarmonica, urmeaza sa vedem in faza negocierilor.”

Iar asa va arata cladirea din interior, potrivit proiectului.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Cat despre sala principala de concerte, aceasta isi va pastra forma ovala, dar si locul. Asadar, aici, unde cresc copaci si multa iarba, vor fi locurile pentru spectatori. Iar scena impunatoare va fi construita in acelasi loc unde era si pana acum.”

Cei care au elaborat proiectul au tinut cont si de acustica, despre care spun ca va fi una ca la casele mari.

Lino BIANCO, ARHITECT, PRESEDINTELE JURIULUI: „Noi am avut un obiectiv bine stabilit – de a face o acustica buna, dar si alte asptecte, care trebuiau incluse in proiect. Acesta poate fi definit ca un proiect tehnic complex.”

Mihail AGAFITA, DIRIJOR, MEMBRU AL JURIULUI: „Sala de concerte este proiectata mai mult pentru concertele simfonice, lucru pe care ni l-am dorit.”

Printre invitatii evenimentului au fost soprana, Valentina Nafornita, care ne-a spus ca astepata cu nerabdare sa urce in noua scena a Filarmonicii, dar si directoarea institutiei, Svetlana Bivol.

Svetlana BIVOL, DIRECTOAREA FILARMONICII NATIONALE "SERGHEI LUNCHEVICI": „Proiectul castigator chiar imi place cum arata si s-a tinut cont de toate cerintele noastre, pentru o buna activitate artistica. S-a facut un pas si inca nu imi vine sa cred!”

Valentina NAFORNITA, SOPRANA: „Eu cand am intrat si m-am uitat la toate, primul care mi-a intrat in inima a fost proiectul castigator. Cel mai mult mi-a atras atentia interiorul si modul in care va fi construit, pentru acea acustica buna.”

In concursul Filarmonica Renaste au participat 27 de proiecte din 13 state, inclusiv din Republica Moldova. Echipa de arhitecti din tara noastra s-a plasat pe locul doi. Iar juriul a fost unul international, din care au facut parte muzicieni, arhitecti si oameni de arta.

Sergiu PRODAN, MINISTRUL CULTURII: „In urmatorul pas, cand vom avea schita de proiect, vom vorbi de costurile necesare pentru a construi aceasta cladire si vom cauta fondurile necesare.”

 Pe 24 septembrie 2020, Filarmonica a fost mistuita de flacari, intr-un incendiu puternic. Atunci au fost distruse in totalitate cele doua sali de concerte, instrumente, dar si manuscrise valoroase.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.