Finala concursului Eurovision are loc astazi, de la ora 22.00, tara noastra se bucura de un real succes de public. Trupa Zdob si Zdub a intrat in cartea recordurilor Eurovision, fiind singura trupa din istoria acestui concurs care a ajuns de trei ori in finala, in trei decenii diferite.

Publicat:14.05.2022, 10:28

Astfel, ”Trenuletul” Chisinau-Bucuresti, piesa cantata de Zdob si Zdub & Fratii Advahov se bucura de un succes enorm. Prestatia din semifinala are aproape 1,7 milioane de vizualizari pe canalul de Youtube al Eurovision, iar videoclipul piesei a depasit 5 milioane de vizualizari. 

Pe de alta parte, pentru Romania e prima participare in finala Eurovision dupa trei ani de esecuri. Reprezentantul Romaniei, cantaretul wrs, s-a calificat in finala concursului cu piesa „Llamame”, in urma votului acordat prin SMS si pe site-ul oficial al concursului. 

Artistii calificati in finala sunt: Jeremie Makiese cu „Miss You” (Belgia), We Are Domi cu „Lights Off” (Republica Ceha), Nadir Rustamli cu „Fade to Black” (Azerbaidjan), Ochman cu „River” (Polonia), The Rasmus cu „Jezebel” (Finlanda), Stefan cu „Hope” (Estonia), Sheldon Riley cu „Not The Same” (Australia), Cornelia Jakobs cu „Hold Me Closer” (Suedia) si Konstrakta cu „In corpore sano” (Serbia), Elvetia – Marius Bear cu „Boys Do Cry”, Armenia – Rosa Linn cu „Snap”, Islanda – Systur cu „Meo hakkandi sol”, Lituania – Monika Liu cu „Sentimentai”, Portugalia – MARO cu „Saudade, Saudade”, Norvegia – Subwoolfer cu „Give That Wolf A Banana”, Grecia – Amanda Tenfjord cu „Die Together”, Ucraina – Kalush Orchestra cu „Stefania”, Republica Moldova – Zdob si Zdub si Fratii Advahov cu „Trenuletul” si Tarile de Jos – S10 cu „De diepte”.

Calificate din oficiu in marea finala sunt cele cinci tari fondatoare Eurovision, grup cunoscut si sub numele de „Marele 5”: Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie.

Germania este reprezentata de Malik Harris, cu „Rockstars”, Spania, de Chanel, cu „SloMo”, Marea Britanie, de Sam Ryder, cu „Space Man”, Italia, de Mahmood & Blanco, cu „Brividi”, Franta, de Alvan si Ahez, cu „Fulenn”.

Ascultă melodia care reprezinta Republica Moldova: Zdob si Zdub & Fratii Advahov/”Trenuletul” 

Asculta melodia  Romania: Llamame/WRS

Concursul se desfasoara anul acesta la Torino, sub sloganul „The sound of beauty”. Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa. Concursul se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956. Show-ul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume, fiind transmis atat in Europa, cat si in Australia, Asia si Statele Unite.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: