Flamande, murdare si nesupravegheate de parinti. Asa au fost gasite doua surori din Balti, care au ajuns intr-un centru de plasament. Asistentii sociali sustin ca fetele locuiau in conditii greu de imaginat, intr-o casa fara lumina si caldura.

Publicat:23.11.2019, 08:00

Pe aceste doua fetite le-am gasit singure, jucandu-se in fata casei, unde locuiesc acum. 

“– Mama este la munca?

- Da. 

- Lucreaza mult?

- Da. Sapa, rupe buruiana.

- Aveti ce manca?

- Da. 

- Acasa e frig?

- Da. Noaptea e foarte frig. Dormim imbracate.“ 

Fetita de 6 ani are grija de sora ei de doar un an. Echipa de filmat le-a vizitat timp de 2 zile, in speranta ca o va gasi pe mama micutelor, dar femeia nu era acasa.  

“– Pot sa o imbrac. Sa matur, sa fac ordine. Sa o hranesc. Ii dau apa.“ 

Copilele locuiesc intr-o saracie cumplita, in casa unor straini. Aceasta femeie spune ca mama fetitelor s-a plans ca nu are unde sa doarma, asa ca a adapostit-o. 

“– Imi e mila de ea. Are copii. Am lasat-o sa locuiasca aici. Sta aici de aproximativ jumatate de an. Eu locuiesc aici cu concubinul si fiica mea. Ea are doi copii. Suntem sase oameni.“ 

Oamenii din Balti au aflat de povestea fetelor si le-au sarit in ajutor. Le-au adus haine si produse alimentare. 

“–Periodic venim. O data pe saptamana aducem de mancare. Cumparam ori aducem de acasa. Ne straduim sa aducem mancare calda pentru copii. Cu asta, insa, nu putem solutiona problema. Vine frigul. Unul dintre copii deja are febra. Trebuie urgent sa facem ceva.“ 

Asa, copiii au ajuns intr-un centru de plasament din localitate. Asistentii sociali spun ca au incercat sa o ajute pe mama, dar ea a refuzat. 

“–I-am gasit o casa unde ea a locuit timp de un an. Primea mancare si toate cele necesare. Mama a fugit, pentru ca noi mergeam sa verificam daca totul e bine. Ea trebuia sa faca ordine. Am incercat sa o ajutam sa duca fetele la gradinita, dar mama a refuzat sa faca controalele medicale necesare.“ 

Asistentii sociali spun ca femeia mai are un copil, dar de care au grija parintii tatalui. Toti trei copii ar avea tati diferiti. Responsabilii spun ca nu pot sa-i traga la raspundere, asa cum femeia, in acte, este mama solitara. Micutele vor ramane in centrul de plasament, pana cand instanta de judecata se va pronunta.