Rusii vor sa izoleze Ucraina de Marea Neagra si apoi sa isi extinda capacitatea de a controla regiunea. Acesta este motivul pentru care au peste 2.000 de soldati in Transnistria, pentru ca este capatul opus al liniei, spune generalul in rezerva Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, intr-un interviu pentru Digi24. El vorbeste despre o noua Cortina de Fier de-a lungul Marii Negre si spune ca Rusia nu vrea sa lupte impotriva NATO, in schimb, nu va avea nicio problema sa foloseasca forta impotriva Moldovei, Ucrainei si Georgiei.

Publicat:20.04.2021, 15:06

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Daca ne uitam pe internet si vedem multe stiri pe acest subiect, vedem si dezinformari si unele dintre titlurile din Romania erau: Rusia va fi vecinul nostru. Va avea Rusia granita comuna cu Romania in curand?

Ben Hodges, general in rezerva: Cred ca lor le-ar placea asta, dar nu ma astept la asta. Cred insa ca Rusia vrea sa controleze intreaga linie costiera a Ucrainei, de la Odesa, pana in Crimeea, apoi Azov. Vor sa izoleze Ucraina de Marea Neagra si apoi sa controleze regiunea, sa isi extinda abilitatea de a controla regiunea Marii Negre. Fara niciun dubiu isi doresc asta. Acesta este motivul pentru care au peste 2.000 de soldati in Transnistria, pentru ca este capatul opus al liniei.

Dar cred ca ar fi un calcul foarte gresit al Kremlinului sa presupuna ca Vestul nu va face nimic, cum am facut inainte. Daca vor considera ca Germania si Franta nu vor face nimic, ca SUA doar vorbeste si ca de fapt, suntem interesati mai degraba de China, cred ca o sa persiste in greseala.

As spune asa: este noua Cortina de Fier de-a lungul Marii Negre. Rusia nu vrea sa foloseasca forta impotriva unei tari NATO. Nu vor sa lupte impotriva NATO. Dar n-au nicio problema sa foloseasca forta impotriva Moldovei, Ucrainei si Georgiei.

Cristina Cileacu: Dar cum vor reactiona Franta, Germania si SUA, pentru ca pana acum au fost multe discutii diplomatice?

Germania si Franta, singurele care pot influenta comportamentul Kremlinului

General (r) Ben Hodges: Ai pus cea mai importanta intrebare. Acesta este momentul in care Germania si Franta trebuie sa demonstreze capacitati de lideri. Vorbim despre motorul Uniunii Europene, asa cum spun ei despre ei, sunt liderii UE. Daca isi vor intoarce privirea si nu pun presiune pe Kremlin sa fie transparenti, lucru pe care nu l-au facut pana acum, sa-i faca responsabili pentru uciderea soldatilor ucraineni in timpul unei perioade de incetare a focului, pentru amenintarile la adresa monitorilor OSCE, daca Germania si Franta nu fac nimic legat de toate acestea, atunci ideea de autonomie strategica pentru Europa este o gluma, nu va mai avea nicio credibilitate.

Sunt sigur ca administratia Biden lucreaza indeaproape cu Parisul si Berlinul si le spune: trebuie sa faceti ceva. Acestea sunt singurele capitale care pot influenta comportamentul Kremlinului, Berlinul si Parisul, datorita investitiilor economice uriase pe care le reprezinta. Daca ei nu se implica, atunci Kremlinul poate spune ca „SUA, singure, nu vor putea opri ce facem noi!”

Romania, centrul oricarei strategii americane la Marea Neagra

Cristina Cileacu: Regiunea Marii Negre devine tot mai importanta, in mod special in aceste conditii. Ce sa asteptam pe viitor in regiune?

General (r) Ben Hodges: Ceea ce sper eu este ca administratia Biden va dezvolta o strategie pentru regiune. Am fost incurajat de faptul ca presedintele Biden i-a spus presedintelui Putin ca suveranitatea Ucrainei este o prioritate pentru noi. Cand am auzit asta, am spus ca atunci trebuie sa aiba o strategie, pentru ca Ucraina nu este o insula, este legata de regiune. Asta inseamna ca trebuie sa ne reparam relatia cu Turcia, care este bineinteles o tara foarte importanta in regiune, este un aliat vechi, dar sunt multe frictiuni intre noi.

Dar inseamna, de asemenea, ca Romania este centrul gravitational pentru orice fel de strategie vom avea, Romania este ancora pentru ea, pentru ca este un aliat stabil si de incredere, are si pozitia geografica buna si poti vedea cat a investit aici SUA, cu trupele americane, dar as vrea sa vad mai multe investitii economice aici, investitii in companiile romanesti si infrastructura. Asta inseamna o strategie, nu este vorba doar despre armata, mai inseamna si diplomatie, informatii si economie. Eu cred ca vor face asta.

Sursa: