Fostul sef-adjunct al Inspectorarului General de Politie, Gheorghe Cavcaliuc, membrii partidului caruia l-au stropit recent cu verde de briliant pe vicepresedintele raionului Sangerei, are o strada care-i poarta numele in satul de bastina Micauti. Si nu este singura persoana care are o asemenea onoare, fiind inca viata. Si numele fostului sportiv Ion Soltoianu, condamnat la inchisoare pentru omor, apare pe o placuta stradala din satul Inesti. Iar la Hancesti, tatal si soacra primarului au cate un drum.

Publicat:11.04.2021, 19:37

Aceasta este strada Colonel Gheorghe Cavcaliuc din satul Micauti, raionul Straseni, care se intersecteaza cu Stefan cel Mare. Placuta pe care sa apara numele sau inca nu este, dar denumirea exista pe harta cadastrala a satului. 

“-In buletin nu scrie ca avem strada.

- Scrie doar satul Micauti.”

Satenii de aici cunosc strazile si fara placute.

”Da este, la intrarea in sat e strada Cavcaliuc.”  

“Dupa al doilea drum e strada Gheorghe Cavcaliuc.“

Acest barbat a fost coleg cu fostul sef adjunct al IGP si este de parere ca strada  ar trebui redenumita.  

“- Ion Creanga, Goga, scriitor, dramaturgi, dar aici, ce-i, pentu ce. Gheorghe Cavcaliuc?

- Dar cine este el?  

- Partidul PACE, zelionka.“

“Clar ca e violent, nu a trebuit sa faca asa ceva, putea sa-l preintampine, sa-l amendenze, dar nu sa-l chiorasca.”

Natalia locuieste pe strada Gheorghe Cavcaliuc si spune ca  e plina de gropi si de noroi, atunci cand ploua.

“Sunt gropi, rapi, a fost inainte o teava de apa, acum s-a schimbat drumul, a ramas gauri.“

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: ”La Micauti, si primarul satului locuieste pe o strada ce-i poarta numele, Vasile Dolghii. Drumul de aici nu este asfaltat, iar vecinii spun ca dupa ce functionarul si-a pus gard in jurul casei, care este in constructie, drumul s-a stricat si mai mult.“

”Primarul l-a stricat, lasa sa faca drumul. Sa-l faca cum l-am facut eu pana la tatal sau,  si-a pus gard a facut o gaura acolo si a lasat-o asa. De ce sa nu se numesca strada Marcu Busila."

Primarul satului Micauti nu a vrut sa comenteze acest subiect, atat timp cat nu exista placute cu denumirea strazilor. Fostul sef adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, care acum este vizat intr-un dosar penal dupa ce membri sai l-au stropit cu verde de briliant pe vicepresedintele raionului Sangerei, nu ne-a raspuns la apeluri, pentru o reactie. Un alt nume cunoscut de multi apare pe placuta unei strazi din satul Inesti, raionul Telenesti.

“Oi, Soltoianu am inteles ca se numeste.”

Pe Ion Soltoianu, satenii il cunosc pentru ca a fost dublu campion mondial la kick-boxing.

“Datorita sportivului nostru la lupte martiale, Ion Soltoianu, traieste mai la deal. A castigat mult timp.“

Dar si pentru ca a fost condamnat la inchisoare pentru ca l-a impuscat mortal pe un fost politist, intr-un local din Chisinau. Ulterior din cauza conditiilor inumane din inchisoare, Soltoianu a fost scutit de opt ani de detentie si a fost eliberat de dupa gratii.  

"-Trebuia sa se apare, daca nu apasa el pe tragaci, avea sa fie el impuscat.  

-Dar Stefan cel Mare, unde ucidea facea biserica!  

- Mata cum crezi, asa un sportiv, sa castige aur, al doilea bronz, trebuie sa il stimam.”

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: "Potrvit satenilor, aceasta este casa lui Ion Soltoianu, iar el ar veni aici uneori in weekend. Pe poarta este gravat un dracon, dar si numele ex-sportivului condamnat la inchisoare pentru omor si eliberat dupa 8 ani, iar langa poarta este si placuta cu inscrptia strazii Ion Soltoianu. Acesta este unicul drum asfaltat din sat.”

Nu l-am gasit acasa pe Ion Soltoianu, iar la telefon acesta ne-a spus ca este incantat ca are o strada cu numele sau. Actualul primar spune ca decizia de a numi strada in numele lui Soltoianu a fost luata de predecesorul sau dupa ce acesta a devenit campion.

Ghenadie BUNESCU, PRIMARUL SATULUI INESTI, RAIONUL TELENESTI: “Sunt vreo 15 ani de cand se numeste asa strada. A fost condamnat, a facut ce a facut si a fost pedespsit, dar si lucruri bune. Luand in considerare ca e campion mondial la lupte martiale s-a luat aceasta decizie.”  

Iar la Hancesti, tatal primarului are o strada cu numele sau inaugurata cu 3 ani in urma.  

Drumul este asfaltat, iar acolo este chiar si o piata denumita Chiril, acelasi prenume pe care il are si tatal primarului.

Alexandru BOTNARI, PRIMARUL ORASULUI HANCESTI: ”Cel care a construit piata tot e Chiril. Strada eu am gandit-o, am adus bani si la consiliu cand au inceput discutia au zis sa o numim tot Chiril. Acum cineva a propus ca sa fie in cinstea tatalui, a fost constructor, a construit multe in oras. Eu am tacut nu am spus nimic.“

A tacut, dar i-a placut si i-a daruit si soacrei o strada din oras. Primarul spune insa ca ideea nu ii apartine.  

Alexandru BOTNARI, PRIMARUL ORASULUI HANCESTI: "Soacra a lucrat 40 de ani director de scoala, nu a avut casa, familie, ea a avut scoala. Intrebati profesorii cine e doamna Odobescu. Si la Consiliu din 5 persoane care erau au propus o strada intr-o margine cu numele ei.”

Potrivit legislatiei decizia cu privire la atribuirea si schimbarea denumirii arterelor de circulatie se ia la nivel local, de catre consiliile orasenesti sau municipale. De obicei strazile primesc numele unor personalitati care nu mai sunt in viata, dar si-au lasat amprenta asupra locului: domnitori, scriitori, artisti sau a unor evenimente istorice, politice, culturale sau de orice alta natura, cum ar fi de exemplu strada 31 august 1989 din Chisinau, care poarta numele zilei in care s-a revenit la grafia latina.