Igor Dodon va sta 30 de zile in arest la domiciliu. Procurorii, care au cerut sa fie plasat in izolator, spun ca fostul presedinte ar putea fugi din tara si vor contesta decizia. Cumnatul lui Dodon, prins in timpul perchezitiilor cum incerca sa inghita o recipisa, a primit 30 de zile in izolator. Dupa ce magistratii si-au anuntat decizia, Dodon s-a plimbat prin judecatorie, a vorbit apoi in fata oamenilor care-l asteptau afara, dar a refuzat sa spuna ce era in sacosa neagra pe care a primit-o de la Vlad Plahotniuc.

Publicat:26.05.2022, 21:16

”Ce era in sacosa neagra. Momente cand este intrebat si nu raspunde”

Imediat ce a auzit decizia magistratilor care i-au dat 30 de zile de arest la domiciliu, desi procurorii au cerut plasarea acestuia in izolator, Igor Dodon a iesit sa vorbeasca despre cele 2 zile petrecute in izolator, perchezitii, si a venit cu acuzatii in adresa Maiei Sandu.

Igor DODON, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „M-au tinut doua zile in penitenciar, in izolator cu lumina aprinsa noaptea. Maia Sandu daca nimereste in asa conditii, dar o sa nimeresca, ea nu o sa supravietuiasca. Mi-au presat familia, au venit la 7 dimineata si mi-au speriat copiii. Au sarit gardul la mama mea in sat. Scopul ca sa ma preseze psihologic.”

Reprezentantii presedintiei ne-au spus ca nu comenteaza declaratiile. Igor Dodon a fost aclamat de multimea care il astepta afara.

"Ce era in sacosa neagra.

-ma dau intr-o parte ca imi bate soarele in ochi.”

Ulterior, pentru a putea face declaratii, si-a indemnat sustinatorii sa nu fie galagiosi.

Igor DODON, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Consider acest dosar politic, la comanda Maiei Sandu, care imediat ce a intrat in functie i-a cerut procurorului general sa-mi deschida dosar penal si sa ma puna la puscarie. Cu acest caz se ocupa 53 de procurori si ofiteri. Nu se ocupa nimeni de furtul miliardului, nu a stat nimeni pe dosar de furtul miliardului la puscarie, eu am stat ultimele trei zile in izolator.”

Igor Dodon a comentat si declaratiile care i se aduc privind tradare de patrie. 

Igor DODON, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:"Este straniu si josnic sa ma invinuiasca de tradare de patrie acei care la aceasta etapa au umplut toate institutiile statului cu consilieri straini, romani, americani, nemti, care controleaza toate institutiile.

Dupa aceste declaratii, Dodon a intrat in sediul Judecatoriei. Pentru ca nu stia incotro s-o apuce, a mers pe holuri, apoi a iesit din nou afara, unde a urcat in masina care-l astepta, fara sa raspunda la intrebarile jurnalistilor.

Cumnatul lui Igor Dodon, Petru Merineanu, a fost plasat astazi in izolator pentru 30 de zile. Igor Dodon a avut o explicatie pentru recipisa pe care acesta a incercat sa o inghita.

Procurorii spun ca vor contesta decizia judecatorilor pentru ca, aflat in arest la domiciliu, fostul presedinte ar putea fugi din tara.

Petru IARMALIUC, PROCUROR DE CAZ: “Este inadmisibil faptul ca o persoana este plasata in arest la domiciliu, avand posibilitatea reala de a comunica cu alte persoane vizate in ancheta. 

-Odata aflat la domiciliu, exista riscul ca el sa fuga din tara?

-Da, dupa cum am spus anterior.” 

Sedinta de judecata a inceput astazi la ora 10 la Judecatoria Chisinau cu sediul in sectorul Ciocana. Escortat de 4 mascati de la CNA, Igor Dodon nu a fost lasat sa faca declaratii.

Unul dintre procurorii de caz a declarat ca fostul presedinte urma sa plece astazi din tara, fara sa spuna unde anume, si a oferit detalii din timpul perchezitiilor din casa lui Dodon.

Petru IARMALIUC, PROCUROR DE CAZ: “La perchezitiile de la domiciliu si din automobil au fost gasite probe care confirma ca el urma sa plece peste hotarele RM, astazi, la ora 9. In portofel se aflau mijloace financiare atat in euro cat si alte valute. El a confirmat ca avea rezervata o calatorie.”

Potrivit procurorului, Dodon a fost plasat in izolatorul directiei de politie Chisinau pentru a nu putea comunica cu cumnatul sau, care a fost dus in izolatorul CNA dupa ce a fost retinut. Jurnalistii au avut acces restrictionat in incinta judecatoriei, in timp ce deputatii socialistii se plimbau liber. Presa a fost tinuta pe hol, carabinierii formand un cordon in fata reporterilor.

“-De ce nu ne permiteti sa trecem?

-Punem in aplicare legea pentru a asigura protectia. Cum organele respective vor permite accesul, va permitem si dmvs.”

Igor Dodon a fost retinut pe 24 mai, dupa aproape 11 ore de perchezitii la domiciliul sau. Potrivit procurorilor, Dodon este acuzat de imbogatire ilicita, corupere pasiva, finantare ilegala a partidului si tradare de patrie, infractuni comise in ultimii 6 ani.