Dupa ce astazi o racheta a cazut  intr-o livada din apropierea raionului Briceni, presedintele Parlamentului, Igor Grosu, sustine ca astfel de incidente ne mai demonstreaza inca odata ca tara noastra trebuie sa investeasca in sistemul de aparare, intrucat nu este pentru prima data cand Republica Moldova resimte ecoul agresiunii Federatiei Ruse impotriva Ucrainei. Totodata, acesta anunta ca la moment autoritatile poarta discutii cu partenerii europeni, pentru a-i convinge ca tara noastra are nevoie de sisteme noi de aparare. Declaratia a fost facuta in cadrul emisiunii In PROfunzime.

Ultimul update: 05.12.2022, 22:25 Publicat:05.12.2022, 22:07

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Foarte grav, este al treilea incident, pe langa cel cu survolarea spatiului, Naslavcea iarasi un fragment care a fost detonat pe teritoriul nostru. Acum la Briceni, chiar in proximitate. Daca te uiti mai bine este foarte aproape cu hotarul Ucrainei. Este grav, chiar daca nu a detonat, este un fragment care a cazut intr-o livada, dar cu totii am auzit inregistrari si chiar m-au telefonat colegii care se aflau in acele ore in teriotoriu si zgomotul s-a auzit in tot orasul. Este un ecou al razboiului, este un ecou al invaziei Federatiei Ruse impotriva Ucrainei si indiferent ca e proiectil folosit de apararea antiaeriana, este un rezultat al invaziei Federatiei Ruse si asta vorbeste despre faptul ca noi din pacate inca suntem sub acest pericol."

Ulterior, Igor Grosu a mentionat ca incidentul de astazi este o dovada ca chiar de Republica Moldova este o tara neutra trebuie sa se gandeasca la securizarea spatiului aerian. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Inca un argument, in adresa celor care spun ca noi suntem neutri si daca suntem neutri, nu trebuie sa ne gandim la armata, la spatiul nostru aerian. Iata a treia dovada. Cu atat mai mult statele neutre care nu au garantia sau favorul sau privilegiul de a fi aparati de altii, trebuie sa investim in sistemul nostru de aparare, de moitorizare a spatiului aerian, de interceptare."

Totodata, presedintele Parlamentului sustine ca Republica Moldova are nevoie de sisteme noi de securizare intrucat cele pe care le detine tara la moment sunt vechi si nefunctionale. 

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: "Discutam inclusiv cu partenerii europeni, incercam sa-i convingem ca e nevoie de astfel de investitii si o sa continuam lucrul acesta. Iata fiecare exemplu, fiecare incident, este un argument in plus si in discutiile noastre cu pertenerii occidentali europeni in mod special si in discutia noastra publica, politica, prin intermediul emisiunilor. Trebuie sa poti sa iti aperi spatiul tau aerian. Acele instalatii sau sisteme erau de pe vremea Uniunii Sovietice, evident ca nu mai fac fata, sunt depasite si noi nu suntem atat de mari ca suprafata ca specialistii, militarii din domeniu sa faca o evaluare si sa spuna ca "Iata pentru o Republica Moldova, cu asa dimensiuni ar fi suficienta pentru a monitoriza spatiul nostru."

In urma cu putin timp, in apropierea orasului Briceni, intr-o livada, a fost descoperita o racheta, anunta responsabilii de la Ministerul Afacerilor Interne. Obiectul exploziv a fost descoperit de o patrula a politiei de frontiera, care din cauza bombardamentelor rusesti de astazi, si-au intensificat gradul de atentie.

Vezi AICI intreaga emisiune In PROfunzime din data de 5 decembrie.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.