Ion Creanga, Alexandru C. Cuza si Nicolai Andriescu-Bogdan apar intr-o fotografie descoperita recent in patrimoniul Muzeului Literaturii Romane din Iasi.

Publicat:02.04.2014, 07:47

Specialistii de la Muzeul Literaturii Romane din Iasi au descoperit recent ca in patrimoniul institutiei exista o fotografie in care scriitorul Ion Creanga apare alaturi de profesorul Alexandru C. Cuza si istoricul Nicolai Andriescu-Bogdan. Creanga avea atunci 48 de ani.

Este vorba despre o copie dupa o ferotipie realizata in 1885, la Slanic Moldova, unde Creanga se afla la tratament, se arata pe site-ul Muzeului.

In plus, pe spatele fotografiei sunt trecute cateva insemnari si o dedicatie: „Lui V.A. Gheorghita// 15/28 Februarie 1914// Iasi// Radu Manoliu; Copie dupa originalul din 1885 la// Slanicul din Moldova// A.C. Cuza, I. Creanga, P(a)Bogdan (sic)”. Potrivit sursei citate, ferotipia secolului al XIX-lea era una dintre cele mai ieftine si accesibile forme de a detine o fotografie. Realizata la targuri, balciuri sau pe strada, aceasta nu necesita cunostinte temeinice de optica sau chimie, scrie Gandul.info.

Ion Creanga