In aproape 10 ani de cand autoritatile si-au propus sa creeze case comunitare pentru persoanele cu dizabilitati din tara, doar 30 de astfel de locuinte au fost deschise. Aici beneficiarii sunt implicati in diferite activitati si pot avea o viata sociala activa. Intentia guvernului de a inchide, treptat, centrele de plasament, si de a crea case comunitare, este buna, spun expertii. E nevoie insa de un plan si un buget bine stabilit. Autoritatile spun ca nu au resurse pentru a construi asemenea locuinte pentru cele aproape 2 mii de persoane cu dizabilitati fizice si intelectuale, care locuiesc in prezent in centre de plasament. 

Publicat:19.03.2023, 12:52

„Buna ziua! Ce faceti frumoaselor, va odihniti?

Da!

Ati luat masa?

Da”.

Suntem la Centrul de plasament pentru persoane cu dizabilitati din Hancesti, unde locuiesc doar fete si femei. Aici dorm, sunt hranite, ingrijite si au activitati.

Olga NICHITIN, EDUCATOR: „Nivelul de dezvoltare, copil de 5-7 ani? Nivelul de dizabilitate e diferit la toti. Dar pentru mine sunt cele mai bune si mai frumoase”.

Svetlana a ajuns aici pe vremea cand avea doar 4 ani, iar de 40 de ani, femeia nu a parasit niciodata centrul. Am cunoscut-o la ora de pictura.

„Imi plac mult culorile, sunt frumoase si ma iau dupa culori”.

Irina ANDRIANOVA, PROFESOARA DE PICTURA: „Sunt copii cu care lucram cu degetele, materiale din natura, orice. Sunt foarte buni la suflet”.

Beneficiarele au si alte activitati - cos, creeaza accesorii...

„Maini dibace, Irinuta a invatat sa coase. Fac floricele, cos cu doamna Maria”.

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: „Pe teritoriul centrului se afla si o scoala unde beneficiarele au parte de lectii in fiecare zi. Fetele invata cate o disciplina, precum limba romana, matematica si stiinte ale naturii, in acest moment s-a incheiat ora de matematica”.

In acest centru locuiesc peste 240 de beneficiare de care au grija 180 de angajati. 

Elizaveta IACUB, DIRECTOAREA CENTRULUI: „In ultimii ani facem o pregatire pentru viata in societate. Avem 29 de fete care locuiesc in case comunitare si locuinte protejate, la Hancesti, Ialoveni. Vrem sa mai deschidem o locuinta inca pentru sase fete”.

Aceasta initiativa face parte din proiectul de dezinstitutionalizare a persoanelor cu dizabilitati, lansat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale in 2015. Scopul este ca beneficiarii sa revina in familii, iar cei care nu au posibilitate, sa locuiasca in case comunitare, unde pot avea o viata sociala activa. In cei aproape 10 ani, doar 30 de astfel de locuinte au fost create in Moldova. Una se afla la Ungheni.

„Copiii nostri, acesti baieti sunt la fel ca acasa. Mi-as dori ca multi sa gaseasca o asemenea casa si sa se simta bine”.

Aici locuiesc 6 persoane, ingrijite de 7 lucratori - asistenti sociali, un asistent medical si bucatar. Au diferite activitati, sunt implicate in gospodarie si invata sa fie independente.

Svetlana RADU, BUCATAR: „Ii pun sa stranga masa, vara cand facem conserve curata legumele, ii mai lasam sa spele si vesela. 01.56- De parca am fi o familie, ne ajutam”.

Tatiana LEUCA, DIRECTORUL CASEI COMUNITARE: „Mai sunt vecinii ii mai cheama sa-i ajute la gradina. De familii sunt vizitati la sarbatori si zile de nastere. 04.17- Nu au toti familii, doar doi”.

Datorita asistentei personalizate pe care o primesc aici, beneficiarii au inregistrat progrese, fie au inceput sa vorbeasca, fie sa mearga. 

Tatiana LEUCA, DIRECTORUL CASEI COMUNITARE: „Suntem un colectiv foarte unit. Foarte mult ma tin ei aici, cand ma gandesc unde s-or duce ei daca nu am fi noi, daca i-am abandona, ei ma tin”.

In prezent, in cele 30 de case comunitare din tara, locuiesc 135 de beneficiari. Autoritatile intentioneaza sa deschida si altele, insa dupa ce vor gasi resurse pentru asta.

Vasile CUSCA, SECRETAR DE STAT, MINISTERUL MUNCII SI PROTECTIEI SOCIALE: „Prin dezinstitutionalizare, prevenire, noi vom micsora numarul de persoane in aceste centre rezidentiale. Nu este ok sa ai grija de un numar atat de mare de beneficiari in aceste centre, calitatea serviciilor nu este la fel ca in comunitate. Centrele vor exista, ele nu pot fi inchise intr-o zi, doua, trei. Toate aceste reforme dureaza timp”.

Potrivit expertilor, initiativa de a inchide, treptat, centrele de plasament, si a deschide case comunitare, este binevenita. Si asta pentru ca in asemenea case pot locui maxim 7 beneficiari, care au au parte de asistenta individuala. In centrele de plasament nu exista aceasta posibilitate, avand in vedere ca sunt multi beneficiari, iar angajati putini.

Parascovia MUNTEANU, EXPERT IN POLITICI SI SERVICII SOCIALE: „Nu putem vorbi aici despre drept la intimitate, lucruri personale, centrele sunt o mostenire din trecut care nu corespund standardelor de drept. Fiind in institutii au posibilitate mica de a invata ce este traiul in comunitate, cum e sa ai o viata independenta. Aceste persoane pot fi angajate in campul muncii, isi pot crea familii”.

In Moldova avem 8 centre de plasament pentru persoane cu dizabilitati si in toate serviciile sunt gratuite, la fel ca si in casele comunitare. Potrivit datelor oficiale, in Moldova sunt circa 168 de mii de persoane cu dizabilitati, adica 6,5 la suta din populatia tarii. Aproape 2 mii dintre acestea locuiesc in centre de plasament.