Numai in luna octombrie Curtea Suprema de Justitie a emis trei incheieri irevocabile in privinta a trei absolvente la buget care nu au respectat obligatia de a se angaja pentru cel putin 3 ani acolo unde Ministerul Sanatatii le va repartiza. In consecinta, doua foste studente au pierdut procesul, desi una dintre ele a incercat sa explice in instanta ca suma de peste 230.000 de lei solicitata de la ea nu este complet justificata.

Publicat:09.11.2019, 18:09

Un medic, care a absolvit Universitatea de Medicina in 2016 s-a angajat in 2018. Autoritatile au vrut si de la el 230.000 de lei, chiar daca s-a angajat in cele din urma, insa el a fost cea care a castigat procesul. 

Cele trei dosare examinate de Curtea Suprema de Justitie in luna octombrie surprind situatii diferite, desi toate au in comun doua elemente – studentele la Medicina, care au studiat pe banii statului, nu s-au dus sa munceasca acolo unde au fost repartizate, iar al doilea element este ca Ministerul Sanatatii nu a renuntat nici acum la pretentiile de a incasa sumele de la tinerii medici, pana la ultimul banut. 

Primul dosar: 251.000 de lei pentru refuzul de angajare la stat

Unul dintre dosare o vizeaza pe O.C., absolventa a USMF Nicolae Testemitanu la specialitatea dermatovenerologie. Tanara a studiat din bani publici, iar dupa rezidentiat ar fi trebuit sa se angajeze conform repartizarii. Pentru ca nu a respectat contractul, Ministerul Sanatatii a dat-o in judecata in iulie 2017 si a cerut de la ea 235.000 de lei. Apoi, autoritatea si-a concretizat pretentiile fata de aceasta si a cerut peste 251.000 de lei, suma ce ar reprezenta instruirea acesteia. Tanara a pierdut procesul in toate cele trei instante, in cele din urma fiind obligata sa plateasca atat suma pentru instruire, cat si cheltuielile de judecata ale Ministerului Sanatatii (detalii aici).

Dosarul 2: 94.000 de lei si 232.000 de lei

A.G. urma sa se angajeze, conform repartizarii, in anul 2016 la actuala Agentie Nationala de Sanatate Publica, dupa rezidentiat. Ministerul Sanatatii a dat-o in judecata in iulie 2018 si a cerut de la ea 232.000 de lei, in baza contractului incheiat cu ea, atunci cand aceasta a intrat la studii (detalii aici). Avocatul tinerei a incercat sa argumenteze ca desi in contract era precizat ca absolventa se obliga sa lucreze cel putin trei ani la stat, documentul nu prevede calcule sau sume care ar urma sa fie restituite in caz de nerespectare a prevederilor contractului. De asemenea, avocatul a incercat sa convinga judecatorii ca tanara avea doar 18 ani cand a incheiat acel contract si nu a constientizat in deplinatate prevederile lui si angajamentele pe care urma sa si le asume. Judecatorii au fost neinduplecati si in ceea ce priveste bursa primita, intrucat autoritatile au solicitat restituirea cheltuielilor de studii, dar si a bursei de care a beneficiat fosta studenta a USMF. Totodata, apararea a prezentat calcule de la Ministerul Sanatatii, conform carora instruirea ar fi costat 94.000 de lei, nu 232.000 de lei. O copie a recursului, continand aceste argumente, a fost expediat si Ministerului Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale pe 7 august 2019. Institutia insa a solicitat ca acesta sa fie respins, mentinandu-si pretentiile fata de tanara specialista. CSJ a emis o incheiere irevocabila, prin care a respins argumentele apararii, urmand ca absolventa sa restituie sumele cerute de Ministerul Sanatatii. 


CITESTE MAI DEPARTE PE SANATATEINFO.