In era tehnologiilor se creeza impresia ca posta de altadata a cam pierdut teren. Cifrele insa arata contrariul. In ultimii trei ani, volumul transferurilor s-a dublat. Nu ca ar fi crescut numarul scrisorilor de dragoste, ci, mai degraba, cel al cumparaturilor online.

Publicat:12.10.2019, 18:12

Ne aflam la unicul centru din tara unde ajung toate scrisorile si coletele de peste hotare, pentru ca sa fie repartizate in localitatile din Moldova. Doar in 2018, au fost prelucrate peste 5 milioane de unitati, cu trei milioane mai multe decat in 2016.

Anatolie CATANA, ANGAJAT AL CENTRULUI DE PRELUCRARE SI TRANSPORTARE, POSTA MOLDOVEI: “Din toata lumea, peste 200 de tari: atat cu Asia, Africa de Sud, America Latina, America de Nord.”

Volumul transferurilor a crescut considerabil din contul coletelor si a pachetelor mici.

Anatolie CATANA, ANGAJAT AL CENTRULUI DE PRELUCRARE SI TRANSPORTARE, POSTA MOLDOVEI: “In permanenta volumul este in crestere. Anul trecut s-au prelucrat 45 de mii de colete.”

Moldovenii s-ar fi aruncat in cumparaturi online, de aici si explozia pachetelor postale.

Natalia BOTNARI, SEFUL ADJUNCT AL SECTIEI DE SCRISORI, POSTA MOLDOVEI: “In pachetele mici sunt monstre de marfuri care nu prezinta valoare mare – Cum ar fi? - Accesorii telefonice foarte multe, produse cosmetice si multe alte maruntisuri pe care le comandam noi pe site-urile astea chineze.

Si numarul scrisorilor expediate a crescut din 2016 incoace, cu circa 10 milioane.

“Mai sunt scrisori de dragoste cum erau altadata? - Nu, acum mai multe de la organizatii.”

“A aparut scrisoarea ca sa ia legatura cu cei dragi, dar acum tehnologiile se schimba cu fiecare an.”

Cei care incarca astazi cutiile postale cu scrisori sunt agentii economici. Ei comunica prin documente oficiale. 

“Cate scrisori trec zilnic prin mainile dvs? - Mii, 20 de mii, 19 mii.”

Saptamana aceasta, postasii din intreaga lume au marcat Ziua Mondiala a Postei.

Posta Moldovei a devenit membru al Uniunii Postale Universale din 1992, formand astfel cu celelalte tari membre – un teritoriu postal unic.