In locul Hotelului National, ajuns o ruina, ar putea fi construit un centru multifunctional cu apartamente, oficii si magazine. Compania care vrea sa demoleze cladirea, ramasa un schelet, a elaborat doua schite de proiect. Viceprimarul capitalei Victor Chironda sustine insa ca actele care ar permite demolarea edificiului au fost obtinute ilegal si a sesizat CNA-ul. Compania careia ii apartine teritoriul a refuzat sa ne ofere un comentariu. 

Publicat:15.06.2021, 19:35

Liubov PLAMADEALA, REPORTER PRO TV:“Acum hotelul national este practic ruinat. Geamurile sunt sparte, iar usile lipsesc. Pe alocuri de pe carcasa ramasa cade tencuiala, si inscriptia risca sa cada. In interior este multa mizerie iar uneori aici isi gasesc loc de cazaer oamenii fara adapost.”

Compania care a cumparat teritoriul pe care se afla cladirea Hotelului National a elaborat doua schite de proiect. In locul cladirii vechi ar urma sa fie ridicat un centrul multifunctional cu apartamente, oficii si locuri de comert. Astazi, viceprimarul responsabil de arhitectura, Victor Chironda a declarat ca actele care permit demolarea hotelului au fost emise si semnate ilegal de angajatii directiei Artitectura si a sesizat Centrul National Anticoruptie. 

Victor CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI:“La revenirea din concediu am fost informat ca la solicitarea viceprimarului Ilie Ceban, Centrul National de Anticoruptie a intors dosarul. Iar autorizatia de desfiintare a fost semnata.”

Una dintre ilegalitati, potrivit lui Chironda, este ca firma care a cumparat terenul de sub Hotelul National, inca nu a elaborat Planul Urbanistic de Detaliu, care trebuie aprobat de Consiliul Municipal. Viceprimarul mai spune ca schitele de proiect contin abateri.

Victor CHIRONDA, VICEPRIMARUL CAPITALEI:“E vorba de depasirea liniilor rosii, incalcarea regimului de inaltime a zonei, amplasarea constructiei pe terenuri municipale cu statut de servitute. Nerespectarea normativelor de parcare si incalcarea distantei fata de blocurile din vecinatate.”

Administratoarea companiei nu a vrut sa ne ofere un comentariu si ne-a spus sa trimitem o solicitare, la care nu am primit deocamdata un raspuns. Pe langa faptul ca va sesiza repetat CNA-ul, Chironda a solicitat sa fie initiata o ancheta interna in cadrul directiei Arhitectura, iar sefa acesteia sa fie suspendata din functie. Intr-un mesaj, Svetlana Dogotaru ne-a scris ca directia juridica va verifica daca documentul care autorizeaza demolarea a fost emis cu abateri. 

Svetlana DOGOTARU, SEF INTERIMAR DIRECTIA ARHITECTURA, CHISINAU:“Emiterea autorizatiilor de construire/desfiintare nu este un proces discretionar a arhitectului-sef, dar nici a viceprimarului. Referitor la alte lucruri expuse despre mine pentru fundamentarea cererii de demisie, devine deja o obisnuinta a viceprimarului sa dezinformeze.”

se arata in mesaj. Hotelul National a fost privatizat inca pe timpul comunistilor. In 2007, proprietarul de atunci a anuntat ca va construi in loc un nou hotel de cinci stele, lucru care nu s-a mai intamplat. In prezent Hotelul National este in gestiunea unei companii de servicii turistice.