Proictul de lege care prevede crearea Judecatoriei Anticoruptie, initiat de presedintele tarii Maia Sandu, a fost trimis in Parlament. Proiectul a fost elaborat dupa o serie de consultari si colectarea opiniilor pe marginea conceptului de creare a unei instante judecatoresti specializate pe cauze de coruptie. 

Publicat:29.07.2023, 13:44

Potrivit presedintiei, initiativa legislativa, venita din partea presedintelui Maia Sandu, a fost imbunatatita cu propuneri venite din partea societatii civile, judecatorilor, procurorilor si altor experti in drept. La fel, s-au expus si partenerii de dezvoltare.

Proiectul de lege are scopul de a consolida eforturile de combatere a coruptiei si de a asigura un proces de examinare rapida si calitativa a dosarelor complexe de coruptie. Acesta reglementeaza organizarea si activitatea judecatoriei specializate pe cauze de coruptie si al colegiului anticoruptie al Curtii de Apel Chisinau.

Pe langa judecarea actelor de coruptie si a celor conexe actelor de coruptie, judecatoria specializata va examina si legalitatea actelor de constatare emise de Autoritatea Nationala de Integritate, precum si cererile Autoritatii privind confiscarea averii nejustificate.  

Aditional, proiectul de lege contine norme privind modificarea cadrului normativ conex, care va asigura functionalitatea sistemului judecatoresc anticoruptie. Initiativa legislativa a fost expediata Parlamentului pentru examinare si adoptare. Parlamentul va organiza consultarea publica si avizarea proiectului conform legislatiei in vigoare.  

 Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.